Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, alınacak tedbirlerle soba dumanı, şofben, doğalgaz ve egzoz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenebileceğini ve ölümlerin durdurulabileceğini bildirdi.

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, alınacak tedbirlerle soba dumanı, şofben, doğalgaz ve egzoz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmelerinin önlenebileceğini ve ölümlerin durdurulabileceğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığını kaydetti.

Güneybatıdan esen lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini anımsatan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Karbonmonoksit, havagazı, kömür ve benzeri ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir."

Hamzaoğlu, karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz ve yanıcı zehirli gaz olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Zehirlenen kişi, karbonmonoksit soluduğunda önceleri pek bir şey fark etmez. Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Karbonmonoksit gazı kırmızı kan hücrelerinin içerisinde bulunan ve dokulara oksijen taşıyan hemoglobine oksijenden ortalama 250-300 kat daha hızlı bağlanır. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu ise ölümle ya da kalıcı sakatlıkla sonuçlanır. Zehirlenme olayı tesadüfen fark edilse dahi, geri dönüş her zaman mümkün değildir. Ölüm önlense bile, kalıcı sakatlanmalar olabilmektedir. Özellikle soba dumanına bağlı karbonmonoksit zehirlenmeleri topluca ölümlere yol açmaktadır. Bir aileden çok sayıda kişi aynı anda kaybedilmektedir."

Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamasını öneren Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Yanmakta olan soba yatmadan evvel mutlak surette söndürülmeli. Bina yanlarında veya çatı saçak altlarında yürümemeye veya durmamaya özen gösterilmeli. Kopan, sarkan ve yere düşen elektrik hatlarına ve kablolarına yaklaşılmamalı ve bu gibi durumları 186 nolu telefondan elektrik arıza servisine bildirilmeli. Çökme veya yangın tehlikesinin bulunduğu durumlarda derhal 110 nolu telefondan itfaiye, ortaya çıkabilecek acil sağlık sorunlarında ise 112 Acil Yardım Servisi aranmalı. Doğalgaz şebekesi ile ilgili ortaya çıkabilecek sorunlarda 187 nolu telefondan doğalgaz arıza servisine ulaşılmalı. Karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümler önlenebilir ölümlerdir. Alınacak tedbirlerle soba dumanı, şofben, doğalgaz ve egzoz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri önlenebilir ve ölümler durdurulabilir."



İlgili Sağlık Konuları