Karatay Tereyağı Yiyin Demişti, İngilizler Yeni Keşfetti

İngiltere'de yapılan araştırma, yağlı et ve doğal yağ tüketiminin kalp hastalıklarıyla ilişkisi olmadığını gösterdi. Bu araştırma Prof. Canan Karatay'ı doğruluyor.

Uzmanlara göre 1983 yılında açıklanan ve verilmeye başlanan "tereyağı kalbe zararlıdır" tavsiyesinin aslında net bir bilimsel kanıtı olmadığı ortaya çıktı. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, insanlara yıllardır toplam besin alımı içindeki yağ tüketiminin yüzde 30'unu, doymuş yağ tüketiminin de yüzde 10'unu kısıtlamaları söyleniyordu.

MİLYONLARCA İNSAN YILLARDIR BU ÜRÜNLERİ TÜKETİYOR

Milyonlarca insan da bu tavsiyelere dayanarak yıllardır, tam yağlı süt, peynir gibi ürünlerden uzak dururken, kolesterol düşüren ve yağı azaltılmış besinlerden oluşan bir ürün yelpazesi yaratıldı.

İngiliz uzmanlar, yağ ile kalp hastalıkları arasında doğrudan bağlantı olmadığını söylüyor.

İngiltere'de yayınlanan British Medical Journal dergisinde yer alan araştırmada, Zoe Harcombe, "Eğer halk sağlığı politikasını değiştirebilecek olursam 3 şey söylerim; Gerçek yiyecekleri yiyin" dedi.

FINDIK VE BALIK YAĞI KALP KRİZİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Kalp uzmanları, yağları düşman gören diyetlerin tersine, özellikle fındık ve balık yağının kalp krizi riskini azalttığını söylüyor.

DÜŞÜK YAĞ İÇEREN HAZIR GIDALARDAN UZAK DURUN

Uzmanlar, ailelerin düşük yağ içeren, şekerli, hazır gıdalardan uzak durmalarını istiyor.
Uzmanlar, mevcut diyet uzmanlarının önerilerinin bazı sağlık sorunları çeken erkekler üzerinde onyıllarca yıl önce yapılan araştırmalara dayandığını, bu araştırmalarda kadınların gözlenmediğini de söylüyor.

"DİYET PROGRAMLARI OBEZİTE SORUNUNU ÇÖZMÜYOR"

British Medical Journal'den Kardiolog Dr. Aseem Malhotra, "Diyet programları obezite sorununu çözmeye yardımcı olmuyor hatta soruna olumsuz katkıda bile bulunuyor" diyor.

Malhotra, "Hastalarıma yiyecekleri bütün olarak tüketmelerini, daha fazla zeytinyağı, fındık ve balık tüketmelerini söylüyorum. Bu ürünlerdeki yağların kalp krizi riskini azaltığını gösteren iyi kanıtlar var" dedi.

Malhotra, düşük yağ içerdiği belirtilen ürünlerden uzak durulmasını da istedi.

KARATAY'I HATIRLATTI

İngiliz uzmanların besinleri doğal yağlarıyla birlikte bütün olarak tüketmeleri önerisi, "Diyet fenomeni" haline gelen Kardiolog Prof. Canan Karatay'ın önerilerini hatırlattı.

Prof. Karatay, bazen tartışma yaratsa da, etlerin yağlarıyla birlikte tüketilmesini, kurban etlerinin yağıyla yenilmesini, tereyağdan uzak durulmamasını öneriyor.

Az yağ tüketmekle obezitenin arttığını savunan Karatay, tereyağı, zeytinyağı ve ayçiçek yağının çok tüketilmesini dile getirirken, yalnızca işlenmiş (trans) yağların zararlı olduğunu ve yenmemesi gerektiğini savunuyor.