Kanserli Hücreler Erken Tanıyla Tedavi Edilecek
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Göğüs Kliniğinde, akciğer kanseri teşhisinde kullanılan Endobronşial Ultrasonografi (EBUS) yöntemi ile kanserli hücrelerin erken tespit edilip, tedavi edileceği bildirildi.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Göğüs Kliniğinde, akciğer kanseri teşhisinde kullanılan Endobronşial Ultrasonografi (EBUS) yöntemi ile kanserli hücrelerin erken tespit edilip, tedavi edileceği bildirildi.
Erzurum BEAH'tan yapılan açıklamada, hastanenin göğüs hastalıkları kliniğinde yeni kullanılmaya başlanan EBUS ile gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri inceleme olarak bilinen bronkoskopi yapılarak vücutta belirlenen kanserli hücrelerin büyümeden erken teşhisle tedavi edileceği belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen göğüs hastalıkları doktoru Uzm. Dr. Buğra Kerget, yaklaşık bir aydır 30 hastaya EBUS uygulaması ile bronoskopi yaptıklarını ve erken teşhisi saptadıklarını aktardı.
Kerget, hastaların söz konusu uygulamadan memnun kaldıklarını, "EBUS, akciğer kanserinin yanı sıra tüberküloz, sarkoidoz, diğer enfeksiyon hastalıkları ve lenfomalar gibi birçok hastalığın da teşhisinde kullanılan bir çeşit bronkoskopi yöntemidir. Akciğer kökenli hastalıkların ilk habercisi çoğu kez akciğerdeki lenf bezleridir. EBUS lenf bezlerini tarayarak şüpheli lenf bezlerinden biyopsi alıp kanser tanısında ve yine kanserin evrelemesinde yardımcı olur. EBUS yöntemi, kişiyi ileri cerrahi girişimden kurtarabilen oldukça gelişmiş bir tanı yöntemidir." ifadelerini kullandı.
Hastanenin Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zehra Çamcı Ekinci ise normal bronoskopi yöntemiyle göğüs boşluğundan ulaşılmayan bölgelerdeki büyümüş lenf benzlerine EBUS'un özel iğnesi aracılığıyla girebildiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu yöntemin kullanılmasıyla birçok hasta gereksiz ameliyatlardan korunmakta ve hastaneye yatırılmadan 15-20 dakikalık ağrısız bir işlemle akciğer hastalıklarının tanısı ve evrelenmesi sağlanabilmektedir. İşlem süresince tansiyon, nabız, elektrokardiyografi ve oksijen satürasyonu gibi tüm hayati fonksiyonlar bir monitör üzerinden takip edilmektedir. Hastalarımız bize geldiklerinde maksimum 1 ile 2 gün sonrasına randevu veriyoruz. Sonrasında da gerekli müdahalemizi hasta aç karnınayken yapıyoruz."