''Kanserden Korunma'' Antalya'da Masaya Yatırılıyor

Medyada yer alan kanserden korunma-beslenme haberleri ne kadar doğru ve bilimsel? Mesleksel kanserler, radyasyon ve kanser, kullanılan bitki ve vitaminler kanser tedavisini etkiliyor mu? Obezite, beslenme, diyabet ve kanser… tüm bu konular antalya'da yarın başlayacak sempozyumda ele alınacak.

Onkoloji alanında büyük önem taşıyan ve son yıllarda pek çok gelişmeye sahne olan “Kanserden Korunma” ile ilgili Türkiye’de düzenlenen tek ve en geniş kapsamlı sempozyum olan, “Prevantif Onkoloji Sempozyumu”nun dördüncüsü, 03–05 Aralık 2010 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştiriliyor.

Kanserin tanı ve tedavisiyle uğraşan tüm branşlardaki hekim ve diğer sağlık personelinin katılımıyla "kanser ve korunma" kelimelerini beraber telaffuz etmeyi, kanser ve korunma ile ilgili evrensel ve güncel bilgiyi ülkemiz koşullarına uyarlayacak bir bilimsel ortam oluşturmayı ve toplum sağlığı boyutu en üst seviyede olan bu güncel konuda hem bilimsel hem de doğru medyatik mesajların verileceği bir bilimsel ortamı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Sempozyum Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, bu yılki sempozyumda Mesleksel Kanserler, Radyasyon ve Kanser, Baş-Boyun Kanserleri, Cilt ve Meme Kanserinden Korunmada Güncel Gelişmeler, Beslenme ve Kanser, Tütün Kontrolü gibi pek çok güncel konunun ele alınacağını belirtti.

Sempozyum kapsamında ayrıca, Sigara Bırakma Hizmetleri Eğitimi ve Sertifika Kursu da düzenlendiğini belirten Prof. Çelik şöyle devam etti: “Hepinizin bildiği gibi kanser önlenebilir bir hastalıktır. “Primer korunma” olarak da adlandırılan kanserin oluşmasına yönelik önlemlerin yanı sıra, kanserin erken yakalanmasını sağlayan “Sekonder korunma” ya yönelik tarama testleri ve kansere yakalanmış olan hastalarda kansere bağlı komplikasyonlardan ve/veya tedaviyle ilişkili yan etkilerden korunma olarak da “Tersiyer korunma” kavramlarının hepsini içeren “Prevantif Onkoloji” bilimi son yıllarda popülaritesi gittikçe artan bir ilgi alanı olmuştur.

Kanserden korunma ile ilgili çaba ve bilgiler, Türkiye’de halen bireysel uygulamalar olmaktan veya kongrelerde kenarda köşede kalmış oturumlarda konuşma konusu olmaktan öteye gidememektedir. Kanserle uğraşan hekim ve diğer sağlık çalışanları mesleklerini icra ederken sıklıkla kanserden korunma konusundaki bilgilerinin yetersizliğini, güncelleme ihtiyaçlarını ve Türkiye’de böyle bir organizasyonun eksikliğini dile getirmektedirler.” diye konuştu.