Kanser Veba Gibi Yayılacak

Son yıllarda artış gösteren kanser vakalarında oranlar ürkütücü boyutlara ulaştı. Uzmanlar, toplumda son yıllardaki kanser vakaları nedeniyle uyarıyor.

Son yıllarda artış gösteren kanser vakalarında oranlar ürkütücü boyutlara ulaştı. Kanser vakalarının 2030 yılında veba salgını gibi yayılmasından endişe ediliyor. Manisa KETEM Hekimi Dr. Gül Yorgancıgil, hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda yaptıkları meme kanseri taramalarında önceden 3-5 olan vaka sayısının 2013'te 38'e çıktığını ve bunun yüzde 70'inin 40 yaş altındaki genç kadınlar olduğunu söyledi. Kanserde erken teşhisin önemi giderek artarken, toplumda hızla yayılan kanser vakaları korkutuyor.

2006 yılında kurulan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hekimi Dr. Gül Yorgancıgil merkezde yapılan çalışmalar ve sigara kullanımının kanseri nasıl tetiklediğinden bahsetti. Yunus Emre Toplum Sağlığı Merkezine bağlı bir birim olan ve ücretsiz olarak faaliyetlerini sürdüren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hekimi Dr. Gül Yorgancıgil, şöyle konuştu: "Öncelikle bizim burada 3 ayaklı bir fonksiyonumuz var. Koruyucu sağlık hekimliğini baz alan bir sistematiği var buranın. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi erken yakalanabilir kanserlerin testlerini yapan bir kurum. Tabi bunlarda belli bir yaş gruplarına hitap ediyoruz. Mesela 30 ila 65 yaş arasında rahim ağzı kanser taramaları, meme için de 40 ila 69 yaş grubu endike. O yaş grubunu kabul ediyoruz. SGK'ya faturalandırılmıyor, her gelen TC kimlik numarası ile buradan hizmet alabiliyor.

Her gün hizmet alabiliyor. Özel bir randevu sistemi yok bunun için." HENÜZ KANSER HARİTAMIZ YOK Kanser taramasını, "Kanserin en erken yakalanabildiği ve tedavisinin çok basit ve kolay olabildiği bir evrede yakalamaktır" diyerek açıklayan Yorgancıgil, şunları söyledi: "Bu kanser merkezleri aslında illerin kanser haritalarını kurgulamak için ortaya çıkarılmış, kurgulanmış merkezlerdir. Henüz elimizde 2006 yılından beri böyle bir veri yok. Sadece bize gelen vakaları ya da bizim davet ettiğimiz kişiler var. Muazzam bir davet söz konusu şuanda. Manisa nüfusunun yüzde 70'ine ulaşabilmiş değiliz. Dolayısıyla Manisa'daki kanser hastası vakalarını söylemek şuan için erken. Manisa için henüz belirlenmiş bir kanser haritası yok."

MEME KANSERİNDE ARTIŞ VAR

Erken yakalanabilir kanserlerin meme, rahim ağzı ve kolon kanserleri olduğunu kaydeden Yorgancıgil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Henüz merkezimizde kolon taramalarını yapmıyoruz. Bu taramayı aile hekimleri aile sağlık merkezlerinde yapıyor. Meme ve rahim ağzı kanserinde gerçekten vakalar son yıl ürkütücü boyutlarda. 2006 yılından beri açılan bir merkeziz. Önceleri 2006 yılında 3 tane, 5 tane meme kanseri yakalarken, hastanın hiçbir şikayeti yok biz burada teşhis ediyoruz. Ekibimiz var. Muazzam büyük bir ekibimiz var. 2013'te 38 meme kanseri var. Bunun yüzde 70'i de 40 yaşın altındaki genç kadınlar."

RAMAZAN, SİGARA BIRAKMAK İÇİN FIRSAT

Ramazan ayının sigara bırakmak isteyenler için önemli bir zaman olduğunu ifade eden Dr. Yorgancıgil, merkezdeki sigara bıraktırma polikliniği hakkında da şu bilgileri verdi: "Bu birimimiz ücretsiz. Herkes her an hizmet alabiliyor. Randevu almak isteyenleri de hiç ikiletmeden hemen ertesi güne randevu veriyoruz. Sigara hastaları ya da tiryakilerine öncelikle sigarayı bırakma nedenleri, kaç yaşında başladıkları, evde içen var mı? Beraberinde onları kışkırtıcı çay, kahve hissi, kafein alımı, kola içmesi, alkol problemi, geçirdiği eski hastalıklar irdelenerek daha doğru bir yolculukla hizmet ediliyor. Kimisine sadece danışmanlık kimi tiryakilere de ağır bağımlı ise medikal tedaviden ilaç tedavilerinden yardım alıyoruz. Bunlar çok başarılı, hastalara yumuşak geçişler yaptırıyorlar ve yaklaşık 3 ay en kritik devrede çok yoğun ve sıkı bir takip polikliniğimiz tarafından evlere telefon açılıp hastalarımız aranıyor belli kritik dönemlerde. Bize gelemiyorlarsa veya gelmek arzu etmiyorlarsa biraz da biz buradan polikliniğimizden forse ediyoruz. Bizim diğer polikliniklerden farkımız bu."

BIRAKMADA HASTALANMA KORKUSU ETKİLİ

Sigara bırakma polikliniklerine başvuran hastaların bırakmayı isteme sebeplerinin başında hastalanma korkusu olduğuna dikkat çeken Yorgancıgil, şunları söyledi: "Hastalanma korkusu çok etkili. Kanser hortladı biliyorsunuz. Çok fazla görülüyor. 2030 yılında Uluslararası Kanser Örgütünün projeksiyonları çok, bunlar gerçekten düşündürücü. Dünyada, kanserin çok fazla artacağı ve bu hastalığın veba gibi yayılacağına dair öngörüler var ki bunlar bilimsel projeksiyonlar. Dolayısıyla sigara hastalarımıza akciğer kanseri ve diğer organ kanserleri çok yakın. Sigara içtikleri için ölüme yakınlar. O yüzden hastalanma korkuları onları bize getiriyor. En baş sebep bu. Bunun yanında maddi sebeplerde etkili oluyor ve cebimizi de fakirleştiren bir etken." Sigara içen vatandaşları çekinmeden KETEM'e gelmeleri konusunda uyaran Yorgancıgil, sözlerini şöyle tamamladı: "Sigara içen vatandaşlarımızı hiç çekinmeden buraya gelmeleri konusunda yüreklendiririz ve davet ediyoruz buraya. İkiletmeden randevu veriliyor. Çok enerjik bir işleyiş var burada. Hasta, sıralar, kuyruklar bekleyerek doktora ulaşmıyor. Hasta, hastane sıkışıklığına gidip numara almadan her şeyi burada ekibimiz hallediyor. Hastaları olabilecek en fazla konforu ve enerjik işleyişi sunuyoruz. Yakın takip ediyoruz. Kararlılık en başta önemli tabii ki. Buradaki profesyonel desteği almalarını tavsiye ediyorum. Sigara tiryakilerinin bir yere bağlanmalarının bu güzel yanı var." - MANİSA

İlgili Sağlık Konuları