Kanser Vakalarının 60 Bin'i Önlenebilir

Tüm kanserlerin üçte biri, yaşam biçiminin değiştirilmesi ve yaşam kalitesini yükselten alışkanlıkların benimsenmesi ile önlenebiliyor. Vakaların üçte biri de erken dönemde yakalanabiliyor.

Bu tablo, kanserlerin %60'ının yönetilebilir olduğunu gösteriyor. Geri kalan %40'lık oran ise kötü şans olarak değerlendiriliyor.

Kanserin genetik yatkınlık nedeniyle değil, yaşam biçimi sebebiyle gen yapısının sonradan değişimine bağlı olarak ortaya çıktığını söyleyen Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, "1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası" kapsamında, kanserden korunmanın önemi hakkında bilgi verdi.

Kanser vakaları değil iyileşen hasta sayısı arttı

Son dönemlerde yaygınlaşan "Kanser vakalarında artış" algısı doğru bir yaklaşım değildir. Kanser sayısı değil, kanserden iyileşen kişi sayısı artmış durumdadır. Algıdaki bu sorununun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Teknolojik ve tıbbi gelişmelere bağlı olarak kanser hastalarının yaşam süresi geçmişe oranla uzamıştır. Artık hastaların daha kaliteli ve uzun yaşadığını söyleyebilmekteyiz.

Kanser tedavisinde korku yerine umut

Günümüz kanser tedavileri, hastaların yaşam süresi ve kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Kanser tedavisi sonrası hastaların yaşama artık çok farklı baktığı görülmektedir. Yaşamlar değişirken bireylerin mutluluk tanımı da farklılaşmaktadır. Elini sıkıp, 'başardınız' dediğimiz hastalar geleceğe güvenle bakmaktadır. Artık kanserle savaşta korku duvarına yeni bir tuğla koyulması değil, o duvarın ardındaki ışığın aralanması hedeflenmektedir.

Kanserlerin üçte biri önlenebilir

Sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve sigaranın bırakılması ile tüm kanserler üçte bir oranında önlenebilmektedir. Kanserden korunmak bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir:
· Akdeniz mutfağı tarzı beslenme alışkanlığı, sebze meyve ağırlıklı ve evde pişen yemek tüketimi çok önemlidir.
· Günlük spor aktiviteleri de kilo kontrolü üzerinde etkilidir.
· Kadınlar 20 yaş sonrasında kendi kendine meme muayenesine başlamalı, 40 yaş itibariyle mamografi yaptırmalı ve kadın kanserlerine karşı gerekli tetkikleri ihmal etmemelidir.
· Sigara içen bireyler 30 yaşından sonra düzenli akciğer filmi ve 40 yaş sonrasında akciğer tomografileri çektirmelidir.
· 50 yaşından sonra 5 yılda bir kolonoskopi yaptırılmalı ve düzenli doktor kontrolüne gitmeye özen gösterilmelidir.

Bu sayede her yıl yeni 200 bin kanser vakasının 60 bini önlenebilir.

Farkındalık kanserle mücadelede önemli rol oynuyor

Gelişmekte olan ülkelerde kanser artarak devam etmektedir. Risk faktörlerini en aza indirmek, korkuyu önlemek ve bu mücadelede başarılı olmak için çocukluk çağından itibaren kanser bilincinin oluşturulması son derece önemlidir.

İlgili Sağlık Konuları