Kalp Ameliyatlarında Devrim Yaratan Cihaz Türkiye'de!

Türkiye'de ilk kez kurulan HDCT cihazı ile artık CT Koroner Anjiyografiyi çok daha düşük radyasyon kullanarak yapmak ve mükemmel görüntü kalitesi elde etmek mümkün.

CT Koroner Anjiyografi kasıktan girilerek yapılan normal anjiyografiye alternatif bir yöntem olarak yıllardır kullanılmaktaydı. Ancak önemli bir dezavantajı radyasyon dozunun normal anjiyoya göre daha fazla olmasıydı. Artık bu durum bir dezavantaj olmaktan çıktı. HDCT ile normal anjiyodan bile daha düşük radyasyon ile görüntü almak mümkün hale geldi. Türkiye’de ilk defa kullanıma giren bu cihaz sadece radyasyon dozunu azaltmakla kalmadı aynı zamanda görüntü kalitesinde de belirgin bir iyileşme sağladı.

CT Koroner Anjiyografi, kalp damarlarını görüntülemek amacıyla 1990'lı yılların sonlarından beri uygulanan ve teknolojik gelişmelere paralel olarak oldukça hızlı gelişen bir görüntüleme yöntemidir. İlk cihazlar 4-8 kesitliydi. Sonra dedektör sayısı katlanarak büyüdü. 16, 64, 128, 256 ve en son 320 kesitli oldu. Ancak kesit sayısının artması ile bir noktadan sonra görüntü kalitesinde bir iyileşme sağlanamadı. HDCT teknolojisi de bu amaçla geliştirildi. Kesit sayısını artırmak yerine sinyal alan dedektörü daha kaliteli yapmanın, hem çok daha düşük radyasyon dozu, hem de daha iyi görüntü elde edilmesini sağladığı anlaşıldı.

Yapılan araştırmalara göre, tüm dünyada girişimsel koroner anjiyo yapılan hastaların yüzde 25-30'unda kalp damarları normal bulunuyor. Damar sertliği olan ancak ciddi darlık olmayan hastalar da buna eklendiğinde bu oran % 60'a ulaşmaktadır. Hasta için daha riskli ve zahmetli olan normal anjiyonun yerine, çok daha düşük riskli olan ve daha az radyasyon veren CT Koroner Anjiyografi yöntemi çok daha uygundur.
 
Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan HDCT Anjiyo cihazı sayesinde birçok hastanın kasıktan girilerek uygulanan normal anjiyo yaptırmasına gerek kalmayacak. CT Anjiyografi ile hastanın durumu net olarak üstelik daha az radyasyonla belirlenebilecek.

HDCT anjiyografi cihazını Türkiye'de ilk defa kullanmaya başlayan Maçka Emar'ın Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zeki Özyedek, gelişmiş ülkelerde kalp hastalıklarının ölüm nedenleri arasında birinci sırada bulunduğunu belirterek;

“Koroner kalp hastalığı genellikle uzun süre sessiz seyreder. İleri düzeyde darlık yoksa hastanın şikayeti olmaz. Bazen koroner arter hastalarının ilk bulgusu ani gelişen kalp krizi ve hatta ani ölüm olabilir. Ailesinde erken yaşta kalp krizi hikayesi olan, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, obezite, sigara kullanımı gibi risk faktörleri bulunan kişilerin bu yeni CT koroner anjiyo yöntemi ile kontrolden geçmesini öneririm” dedi.

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler