Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi'nde, "cryoablasyon" yöntemiyle ameliyat anında, kalpteki sorunlu bölge eksi 120 derecede dondurularak çarpıntı sorunu ortadan kaldırıldı.
Hastaneden yapılan yazılı açıklamada, kalpte çarpıntıyla ortaya çıkan ve halk arasında "ritim bozukluğu" olarak bilinen "atriyal fibrilasyon"un, Türkiye'de yılda 35 bin kişiyi etkileyen önemli bir hastalık olduğu vurgulandı.
En sık görülen ritim bozukluklarından biri olan atriyal fibrilasyonun genellikle kalp kapak hastalıklarıyla ortaya çıktığı, normalde dakikada 60-90 kez ve ritmik bir şekilde atan kalpte atriyal fibrilasyonla ritmin düzensizleştiği, nabız atışının dakikada 120-150'lere yükselebildiği kaydedildi.
Bunun sonucunda da kalpte şiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve nadiren de olsa bayılmalara yol açabildiği aktarıldı.
Yüksek nabız hızının uzun süreli olması halinde kalp yetmezliğinin tetikçisi de olabildiği, atriyal fibrilasyonun yol açabileceği en önemli tablolardan birinin de felç olduğu bildirildi.
Açıklamada, "Tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde atriyal fibrilasyonun tedavisi, kalp ameliyatları sırasında uygulanan yöntemle mümkün olabiliyor. Günümüzde kullanılan yöntemlerden biri olan 'cryoablasyon' yöntemiyle, ameliyat anında, kalpteki sorunlu bölge eksi 120 derecede dondurularak, çarpıntı sorunu da ortadan kaldırılabiliyor. Bu sayede hasta ameliyat sonrasında ritim bozukluğu için uzun dönem kullanmış olduğu ilaçlara devam etmek zorunda kalmıyor. Aynı zamanda kalp yetmezliği ve felç geçirme riski gibi durumların görülmesi azalıyor" ifadelerine yer verildi.
Canlı yayında kalpleri donduruldu
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi'ndeki "Kalp ameliyatları sırasında atriyal fibrilasyon tedavisi için uygulan anablasyon işlemi" sempozyumunda da Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ersin Erek ve Belçikalı Dr. Filip Casselman tarafından kalp kapak ameliyatları yapılan iki hastaya "cryoablasyon" yöntemi uygulandığı belirtildi.
Cyroablasyon yönteminde kalp dokularının belirli kısımlarının eksi 100-120 derecelere kadar soğutularak, anormal nabız iletim yollarının dondurulup devre dışı bırakıldığı kaydedildi. Ameliyat sonrası başarı oranlarının yüksek olduğu bu yöntemin yüksek güvenilirlik açısından da yaygın olarak tercih edilebildiği aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Onze Lieve Vrouw Hastanesi kalp damar cerrahlarından Dr. Filip Casselman, bu yöntemle hem kapak hastalığı hem de buna bağlı gelişen nabız düzensizliğinin birlikte tedavi edilebildiğini anlattı.
Cyroablasyonun, hastalığın özellikle erken döneminde, kateter yöntemiyle de uygulanabildiğini ifade eden Casselman, "Eğer hasta kalp ameliyatı olması gerekiyorsa, eş zamanlı olarak ameliyat sırasında da yapılabiliyor. Ameliyat sırasında uygulanan cryoablasyon yönteminde daha geniş bir alana müdahale yapılabiliyor. Kapak operasyonunun yapılacağı alandaki belirlenen noktalar dondurularak, nabız iletim yollarının elektriksel aktivitesi düzenleniyor. Dondurma işlemi her hasta için standart değil. Dondurulan noktalar, dondurma derecesi ve süresi her hasta için değişebiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Doç. Dr. Şahin Şenay ise cryoablasyon yönteminin en önemli avantajının, kalp dokularını ısıtarak yakmak yerine "dondurmak" olduğunu bildirdi.
Bu sayede kalbin duvarlarındaki ana kolajen dokuların ve yapısal bütünlüğün korunabildiğini belirten Şenay, "Böylelikle doku hasarının önüne geçilebiliyor. İşlem sonrası başarı oranları ise yüksek. Özellikle hastalığın erken dönemlerinde, kalpteki deformite çok ilerlememişken yapılan tedavide başarı oranları artıyor. Öyle ki işlem sonrasında nabzın düzelmesi 1 yılda yüzde 80'lere ulaşabiliyor" ifadelerini kullandı. - İstanbul