Fitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, glütenin insan sağlığına zararlarını anlattı. Endüstrinin her alanında glütenin kullanıldığına dikkat çeken Aktaş, "Gluten buğdayın içinde bulunan bir proteindir. Buğdayın protein yapısını oluşturur. Gluten kelimesi İngilizce 'Glü' kökünden gelir.
Gluten de 'yapışan, yapıştıran' bir maddedir. Bu özelliğinden faydalandırarak endüstrinin her alanında kullanılmaktadır. İnsan sağlığı açısında zararlı olmasının sebebi de yapışkan olmasıdır. Gluten yapışkan olmasaydı insan sağlığına zarar vermeyecekti" diye konuştu.
HANGİ ÜRÜNLERDE GLUTEN VAR?
Gluten olan ürünleri sıralayan Aktaş, "Pirincin kendisinde glüten yok ama buğdayla aynı depoda saklandığı için pirince glüten bulaşıyor. Patatesin kendisinde glüten yok fakat hazır patatesler, patates unundan yapılır. Patates unu yapışmayan bir üründür. Yapışsın diye içine glüten konulur, evdeki patateste gluten yoktur.
Kağıt bardaklarda glüten var. Kağıt bardak erimesin diye içinde glüten koyuyorlar. Endüstri gluteni envai çeşit yerde kullanıyor. Biz bir gluten bombardımanı altında kalıyoruz. Bu yüzden de gluten duyarlılığı ve glutene bağlı hastalıklar ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
KALICI MAKYAJ ÜRÜNLERİNDEN KAÇININ
Kalıcı makyaj ürünlerinde glüten olduğunu vurgulayan Ümit Aktaş, "Ruju sürüyorsunuz, 8 saat kalıyor. Çünkü glüten boyayı yapıştırıyor. Kalıcı makyaj ürünlerinden kaçınacağız, ayrıca aldığımız her ürünün etiketini okuyacağız, içerisinde glüten var mı yok mu diye. Glutensiz olanlarını tercih edeceğiz. Gluten insan vücuduna girdiği zaman mide bağırsak duvarında da yapışır. Yapıştığı için de büyük zarar verir" dedi.
GLUTEN BAĞIRSAK DUVARINA YAPIŞIP TAHRİP EDİYOR
Glutenin bağırsak duvarına yapıştığı zaman bağışıklık sisteminin tepki verdiğini aktaran Aktaş, "Gluteni uzaklaştıramaz, bunun üzerine sürekli o bölgeye saldırmaya devam eder. Saldırı sonucu bağırsak duvarı zarar görür yapı bozulur. Bağırsak duvarı deyip geçmeyin, bizim gıda analiz laboratuvarımızdır.
Yediğimiz her gıdayı analiz eder, etiketinde yazan yazmayan her şeyi tespit eder, zararlıları uzaklaştırır, faydalıları parçalayarak sindirimini gerçekleştirir. Bu gıda laboratuvarının işçileri de probiyotiklerdir. Sürekli saldırıya uğrayınca bu yapı bozulur sindirim bozulur" değerlendirmesinde bulundu.
SİNDİRİM SİSTEMİ GLUTENLİ ÜRÜNÜ 3 AY PARÇALAYAMIYOR
Sağlıklı yaşamak için işlenmiş gıdadan uzak durmak gerektiğini söyleyen Aktaş, "İçinde glüten olan bir ürün tükettiğinizde 3 ay boyunca sindirim sistemi onu parçalayamıyor, vücuttan atamıyor. Sağlıklı yaşamak istiyorsanız glütenden, karbonhidrattan, işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Tüm hastalıklar bağırsakla ilişkilidir ve tüm tedaviler bağırsakla ilişkili olmak zorundadır" diye konuştu.
BUĞDAY, ARPA VE ÇAVDAR GLUTEN TAŞIR
Glutenli ürünleri sıralayan Ümit Aktaş, "Buğday arpa ve çavdar glüten taşır. Yulaf glüten taşımaz ama yulafın yapısı glütene aşırı derecede benzer dolayısıyla vücudumuz yulafa da gluten muamelesi yapar. Yani her türlü hamur işi, makarna, şehriye, erişte, bulgur, yarma, ekmek ve poğaça glüten taşır" ifadelerini kullandı.
"EKŞİ MAYA GLUTENİ YOK ETMEZ"
Aktaş, "İlkel buğdayda da gluten var ve ekşi maya glüteni yok etmez. Ekşi mayalı siyez buğdayı ekmeğinde de glüten vardır. Glutensiz ekmekler pirinç ve mısır nişastasından yapılır. Ama bunların da glisemik indeksi çay şekerinin iki katırdır. Dolayısıyla glutensiz ekmekler de yememelisiniz, çünkü bunları yediğiniz zaman şeker hastalığına davetiye çıkarırsınız" dedi.