Kalbinizi Sıcaktan Koruyun!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş yaz aylarında artan kalp sorunları ve alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi:

Sıcaklık artışı, hava şartlarına bağlı gelişen hastalık ve ölüm nedenlerinden birisidir. Aşırı sıcaklar yorgunluğa, sıcak çarpması, kalp-damar hastalıkları ve solunum hastalıklarına neden olabiliyor.

ÖNERİLER:

Sıvı kaybına karşı bol su için. Karpuz, kavun gibi bol su içeren meyveler tüketin.

Güneşten korunun. Omuzlarınızı da gölgede bırakan büyük şapkalar takın. Güneş koruyucu krem sürün, kremi 2 saatte bir yineleyin. Güneşin çok kızgın olduğu öğlen saatlerinde fiziksel aktiviteden kaçının.

Doğal kumaşları tercih edin. Hafif, vücudunuzu sıkmayan, havadar, pamuklu ve açık renkli giysiler giyin, gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü takın.

Mutlaka 10 dakika yürüyüş yapın. Otomobil ile seyahate çıktığınızda ara ara mola verip 10 dakika yürüyüş yapın. Hem biraz enerji harcamış olursunuz hem de kan dolaşımınızı hızlandırarak kendinizi daha zinde hissedersiniz.

Atıştırmalıklarınız organik olsun . Sokaklarda hazır gıdalar tüketmekten kaçının. Elma, portakal, üzüm, muz, kuru yemiş, kuru meyve gibi gıdalar uygun olur. Yanınızda ayrıca su da bulundurun.

Susamadan su için. Özellikle obez ve 50 yaş üstü kalp hastaları yaz aylarında daha da dikkatli olmalılar. Alınması gereken ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri ve yapılabilecek egzersizler konusunda mutlaka doktorunuza danışın.

Ayakkabılarınız ayaklarınızı terletmesin. rahat, havadar ayakkabılar tercih edin, çoraplar pamuklu olsun, ayaklarınızı terletmesin.

Hızlı yürümeyin, kendinizi yormayın. Sokaktaysanız yorulduğunuzda mutlaka dinlenin, oturun, gölgede zaman zaman soluklanın. Güneş altında kesinlikle egzersiz yapmayın.

Yaz sıcaklarında kalp hastalarında en fazla görülen şikâyetler:

Baş ağrısı
Serin, terli, nemli cilt
Başdönmesi, sersemlik,
Halsizlik, güçsüzlük
Mide bulantısı, kusma,
Koyu renk idrar

Bu şikâyetler görüldüğünde serin bir yere gidin, egzersiz yapıyorsanız bırakın, ıslak mendil ya da nemli bezle yüzünüzü silerek, kompres yaparak, yelpaze ile yellenerek ya da vantilatör ile havayı soğutarak serinlemeye çalışın. Durumunuz iyileşmiyorsa acilen bir hastaneye başvurun.

Güneş çarpmasının belirtileri:

40 derecenin üzerinde ateş
Mantıksız davranış
Aşırı derecede kafa karışıklığı, şaşkınlık
Kuru, sıcak ve kırmızı cilt
Hızlı, kısa nefes alıp verme
Hızlı ve zayıf nabız
Nöbet geçirme
Bayılma