Kadınlarda Sık görülen bir Ayak Sorunu; Halluks Valgus

Halluks valgus yani ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönelmesi, özellikle kadınlarda daha çok görülen bir hastalık.

Bunun başlıca nedenleri arasında uzun süre topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giymek yer alır. Uzun süre bu tarz ayakkabı giyen kadınlarda, 40'lı yaşlarından başlayarak Halluks valgus görülme oranı çoğalır. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Erdem Bagatur Halluks Valgus hakkındaki en önemli soruları yanıtladı.

 

Halluks valgus nedir?

Halluks valgus ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönlenmesi, başparmağın tarak kemiği ile eklem yaptığı bölgede, ayağın iç yanında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması, tarak kemikleri bölgesinde ayağın genişlemesi ile kendini belli eden bir ayak hastalığıdır. Ağrı nedeniyle yürümeyi güçleştirir, ayağın genişlemesi ve kemik çıkıntısı nedeniyle de ayakkabı giymeyi zorlaştırarak insan hayatını olumsuz yönde etkiler. Basma bozukluğu sonucunda ayak tabanında ağrılı nasır gelişimi görülebilir.

Halluks valgus kimlerde görülür?

Halluks valgus herkeste görülebilir, kadın erkek ayrımı yapmaz. Bazı insanlarda doğuştan sahip oldukları ve ayağın şekli ile ilgili özelliklerden dolayı halluks valgus'a eğilim vardır. Ancak, dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların halluks valgus'a yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle, özellikle kentlerde yaşayan, sivri burunlu ve topuklu ayakkabı giyen kadınlarda çok daha sıklıkla görülür. Yıllarca bu tür ayakkabılar giyen kadınlarda özellikle 40'lı yaşlarda başlayarak ayakkabı kullanımını ve yürümeyi güçleştiren halluks valgus görülme oranı daha yüksektir. Ancak, bazen çok daha genç yaşlarda da görülebilir.

 

Halluks valgus'un tedavisi nedir?

Halluks valgus’un ilerlemesini engellemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılan bir takım cihazlar vardır, ama bunlar hastalığı tedavi etmediği gibi genellikle ilerlemesi de engellemez.  Halluks valgus'un tedavisi ameliyattır.

Özellikle kadınlar arasında bu ameliyatın çok zor olduğu konusunda bir inanç var, bu doğru mu?

Hayır, doğru değil. Günümüzde modern merkezlerde bu ameliyatlar epidural anestezi denilen bir anestezi yöntemiyle yapılmakta ve böylelikle hastaların ameliyat sonrasında da hiç ağrısı olmamaktadır. Hastaların her iki ayağını birlikte ameliyat etmek mümkündür. Hastalar hastanede yalnızca bir gün kalmakta, hemen ertesi günde ev içinde yürümeye başlamaktadırlar. Yaklaşık 20 gün içinde de sokağa çıkabilir hale gelebilirler.

Nasıl bir ameliyat bu?

Halluks valgus için uygulanan çok sayıda ameliyat yöntemi var. Tek bir ameliyat tekniğini her hastaya uygulamak uygun değildir. Hastaya hangi ameliyatın yapılacağına hastanın yaşı, sosyal durumu, ayağın anatomik özellikleri ve en önemlisi halluks valgus'un ne kadar ilerlemiş olduğuna göre karar verilir. Ameliyat öncesi ayağın özellikleri ile birlikte ayakta basarak çekilen röntgenleri üzerinde ölçümler yapılır ve bunların sonucuna göre hastaya en uygun ameliyat yöntemi uygulanır.

Ameliyattan sonra halluks valgus tekrarlar mı?

Hasta için doğru seçilmiş ve doğru uygulanmış bir ameliyat ile kesinlikle tekrarlamaz. Hastalar daha rahatlıkla ayakkabı giyerler ve daha rahat yürürler.

İlgili Sağlık Konuları