K Vitamini Nelerde Bulunur?

K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar ve kemikleri güçlendirir. K vitamini insan vücuduna dolaylı yollardan birçok faydası da bulunur. K vitamini eksikliğinde ne olur, K vitaminin önemi nedir bilmek istiyorsanız K vitamini hakkında her şey haberimizin içinde…



Yakın zamanda burun kanaması mı yaşadınız? Yoksa birdenbire morarmaya mı başladınız? Dişerinizi düzenli fırçalamanıza rağmen ağrıyor mu? O zaman K vitamini eksiğiniz olabilir. K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlayarak vücuda destek olur. K vitamini hakkında öğrenmeniz gereken şeyleri açıklıyoruz.

K vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

Basitçe söylemek gerekirse, eğer vücudunuzda K vitamini miktarı azsa normal bir insandan çok daha kanamaya eğilimlisinizdir.

Kontrolsüz kanama riski: Basit bir yaranız kanarsa K vitamini vücutta kanın pıhtılaşmasını ve iyileşmesini sağlar. Eğer fazla miktarda kan kaybediyorsanız K vitamini vücudunuzda eksiktir.

Kan pıhtılaşması: Ciltte oluşan mavi, yeşil veya sarı lekeler, çürüğe bağlı olarak sıklıkla cildin altında kan birikimine bağlı olarak ortaya çıkar.

Deri kanaması: Aşırı öksürük, hapşırma, doğum gibi kuvvetli bir olaydan sonra kılcal damarların ciltte mor lekeler halinde görülmesi.

Düzenli kanama: Yaralar, küçük kesikler, idrarda veya dışkıda kan görülmesi, açıklanamayan mide ağrıları ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Sertleşmiş kıkırdak: Vücudumuz kemiklere ve kıkırdaklara fazla miktarda kalsiyum bırakır. Kıkırdaklarda sertleşme kireçlenmenin habercisi olabilir.

Doğum kusurları: Bebeklerde K vitamini eksikliği, gelişmemiş yüz, burun, kemik ve parmaklar gibi bazı doğum kusurlarına neden olabilir.

K vitamini neden bu kadar önemli?

K vitamini vücudun sentezleyebileceği bir vitamin değil, bu nedenle onu başka kaynaklardan sentezlememiz gerekiyor.

 

Kan pıhtılaştırması: K vitamini vücudumuzda oynadığı en önemli rol, kılcal damarların dışından gelen kan akışını kısıtlamaktır. 

Arteriyel sertleşmeyi önler: K vitamini arteriyel duvarlarda kalsiyum birikimini önleme kabiliyeti ile bilinir ve bu nedenle kan basıncınızı ve kalbinizi korumaya yardımcı olur.

Kemikler için önemlidir: K vitamini kalsiyumun osteoporozun önlenmesine yardımcı olur ve vücudumuzdaki kemik yapısındaki osteokalsin seviyesini yükselterek kemiklerin gelişmesine yardımcı olur.

Kanseri önleyebilir: K vitamininin kanser hücresi gelişimini önlemede faydalı olduğu görülmüştür. K vitamini beynimizi aktif ve çevik tutarak yaşlanmayı önleme konusunda önemli bir rol oynar ve alzheimera karşı savaşır.

K vitamini için tüketmeniz gereken gıdalar

Unutulmaması gereken ilk şey K vitamininin yağda çözünür bir vitamin olmasıdır. Uzmanlara göre erkeklerin günde en az 120 mcg K vitamini, kadınların ise en az 90 mcg'ye ihtiyacı vardır. 

Yeşil yapraklı yiyecekler

Yeşil yapraklı sebzeler antioksidan, demir, lif ve K vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Ispanak, pazı, marul tüketebilirsiniz.

Ispanak gibi yapraklı yeşillerde yaklaşık 250 ila 450 mcg K vitamini bulunur.

Turpgiller

Brüksel lahanası, brokoli, lahana ve karnabahar gibi turpgil sebzeler antioksidan, lif, mineral açısından sağlığınızı desteklemek için gerekli olan K vitamini başta olmak üzere birçok vitamine sahiptir.

•    Yarım bardak pişmiş brokoli veya Brüksel lahanası yaklaşık 220 mcg K vitamin içerir.

•    Bir fincan yaban mersini veya böğürtlen 29 mcg'dir.

•    Lahananın 1 porsiyonunda yaklaşık 80 mcg vardır.

Sağlıklı yağlar 

Kanola ve soya yağı, 1 çorba kaşığı için 20-27 mikrogram K vitamini içerirken, diğer bitkisel yağlar sadece 2 ila 4 mcg'dir. Mayonez ve margarin de K vitamini içerir.

Yeşil Otlar

Yaşlanmayı kontrol altında tutmaya yardımcı olan antioksidan özelliklere sahip yeşil otlar da bol miktarda K vitamini içerir.

•    100 gram maydanoz 164 mcg

•    100 gram kişniş 310 mcg 

•    100 gram fesleğen 410mcg içerir.

Soya fasulyesi

Buharla kaynatılmış soya fasulyeleri K vitamini açısından oldukça yararlı bir besin kaynağıdır.

Bir parça soya fasulyesi 1000 mcg K vitamini içerir.

K vitamini içeren diğer yiyecekler

   

•    Lahana

•    Brüksel Lahanası

•    Kara lahana

•    Ispanak

•    Brokoli

•    Maydanoz

•    Marul

•    Havuç

•    Soya fasulyesi

•    Kereviz

•    Taze Soğan

•    Kuşkonmaz

•    Kurutulmuş domates

•    Paprika

•    Salatalık turşusu

•    Fesleğen

•    Kekik

•    Adaçayı

•    Pul biber

•    Kuru karanfil

•    Köri

•    Kaju

•    İncir

•    Armut

•    Yabanmersini

•    Ahududu

•    Dut

•    Böğürtlen

PembeNar Özel

İlgili Sağlık Konuları