İstanbul Atlas Üniversitesi'nde Hemşirelik Haftası etkinliği düzenlendi

İstanbul Atlas Üniversitesi ve Kızılay Sağlık Grubu iş birliğinde 'Hemşireler Geleceğimiz' etkinliği düzenlendi. Hemşirelik konularının tartışıldığı etkinlikte, hemşirelerin sayısal, ekonomik, sosyal anlamda hükümetler tarafından desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Her yıl 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında İstanbul Atlas Üniversitesi ve Kızılay Sağlık Grubu iş birliğinde 'Hemşireler Geleceğimiz' etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, "Ülkemizde 1960'lı yıllardan itibaren Hemşirelik Haftası'nda daha geniş çerçevede, hemşirelik konularını tartıştığımız, hemşirelik ile ilgili toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçladığımız, daha refah bir topluma ulaşmada hemşirelik personelinin etkinliğini konuştuğumuz günler oluyor. Biz de bugün bu farkındalığı yaratmayı hedefliyoruz" dedi.  

İstanbul Atlas Üniversitesi Vadi Kampüs'te gerçekleşen programa, Atlas Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Yusuf Elgörmüş, İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, İstanbul Atlas Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İkbal Çavdar ve Kızılay Sağlık Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Cihan, panelde Uzman Hemşire Gülçin Ebren, Fatma Lale, Uzman Hemşire Münevver Keleş Aslan ve çok sayıda öğrenci katıldı.  

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte, açılış konuşmalarının ardından Oturum Başkanlığını İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım'ın yaptığı  'Hemşireliğin Geleceğinde Değerler' konferansı Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sultan Taşçı tarafından verildi.  

"KIZILAY İLE ORTAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Atlas Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Yusuf Elgörmüş, "Bugün, Hemşireler Haftası nedeni ile Kızılay ile bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Kızılay, ülkemizin en önemli değerlerinden biri ve çok önemli bir dernek; ülkemizde ciddi bir kültürel derinliği, tecrübesi olan ve çok fazla iş yapan organizasyon. Hem yurt içinde hem yurt dışında ciddi anlamda çok güzel projeler yapan bir kuruluş. Biz de üniversite olarak Kızılay ile iş birliklerimizi geliştirip, Kızılay'ın tecrübelerini gençlere ve akademiye aktarmak, üniversitemizin de vizyonunu, tecrübelerini Kızılay ile birlikte kullanmak istiyoruz. Kızılay ile ilk organizasyonumuz fakat bundan sonraki süreçlerde de ortak işler yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.  

Kızılay Sağlık Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Cihan'ın da yer aldığı açılış konuşmalarında," Hemşirelik dünyanın en şefkatli, en profesyonel aynı zamanda en önemli mesleklerinden biri. Safiye Hüseyin Elbi'nin Kızılay Hemşireliğine ve Kızılay yolculuğuna ışık tutan okullarından mezun olan hemşirelerimizi çok önemsiyorum.Bugün de burada hemşirelerimizle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum" diye belirtti.

"HEMŞİRELER SAYISAL, EKONOMİK, SOSYAL ANLAMDA HÜKÜMETLER TARAFINDAN DESTEKLENMELİ"

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım ise günün anlam ve önemine binaen şu açıklamalarda bulundu:

"Bugün modern anlamda hemşireliğin kurucusu sayılan Florance Nıghtıngale'in doğum günü vesilesiyle bütün dünyada Uluslararası Hemşireler Günü olarak kutlanıyor. Ülkemizde de 1960'lı yıllardan itibaren Hemşirelik Haftası olarak daha geniş çerçevede, hemşirelik konularını tartıştığımız, hemşirelik ile ilgili toplumsal farkındalık oluşturmayı amaçladığımız, daha refah bir topluma ulaşmada hemşirelik personelinin etkinliğini tartıştığımız günler oluyor. Bu kapsamda dünyadaki yaklaşık 130 ulusal hemşirelik derneklerinin üye olduğu Uluslararası Hemşirelik Konseyi adı altında bir örgütümüz var. Örgüt; küresel ölçekte var olan hemşirelik sorunlarını raporlayarak belirli temalar belirliyor ve o temalar çerçevesinde bizim bahsi geçen konuları tartışmamızı istiyor. Bu yıl belirlenen tema 'Hemşirelerimiz Geleceğimiz' başlıklı tema oldu; konsey, sağlığın geleceğini şekillendirmede hemşirelere çok daha önemli sorumlulukların verilebileceğini ve onların da bu sorumlulukları alabileceğini söylüyor. Bu yapılırken hemşirelerin sayısal, ekonomik, sosyal anlamda hükümetler, karar vericiler tarafından desteklenmesini ve güçlendirilmesini istiyorlar."

"PROFESYONEL DEĞERLERİN YANI SIRA İNSANİ DEĞERLERİ DE TARTIŞACAĞIMIZ BİR GÜN OLACAK"

Hemşirelik mesleğinde en önemli sorunlardan birinin sayısal yetersizlik olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yıldırım, "Küresel ölçekte dünyadaki en önemli sorunlardan birisi sayısal yetersizlik; şu anda dünyada toplam 28 milyon hemşire istihdam ediliyor. Ancak bu hemşirelerin yüzde 80'i dünyanın yarısına hizmet ediyor. 28 milyonun yüzde 80'i daha gelişmiş ülkelere hizmet ederken onun dışındaki ülkeler bundan yoksun. Sayısal anlamda bir eşitsizlik söz konusu. Bu bağlamda hemşirelerin çalışma ortamı, iş yükü ve çalışma sürelerine baktığımız zaman hemşireler yeterince desteklenmediğinde; ağırlıklı olarak aldığı sorumluluklar bir süre sonra onları meslekten uzaklaştırmaya doğru gidiyor. Bugün de işleyeceğimiz konular bu minvalde olacak; hemşireliğin geleceğinde değerler sistemi de konuşulacak. Hemşirelerin diplomaları var fakat meslek, insanla çalışılan bir meslek olduğu için değerler de son derece önem arz ediyor. Profesyonel değerlerin yanı sıra insani değerleri de tartışacağımız bir gün olacak. 'Hemşireliğin geleceği ile ilgili yeni biçimli roller neler olacak' gibi konuları da hep birlikte konuşacağız. Program kapsamında İstanbul Atlas Üniversitesi'nin hemşirelik bölümü 1'inci sınıf öğrencilerinin Işık Alma Töreni olacak; böylelikle mesleği ilk adımlarını mum ışığı ile başlatacağız, mezuniyet sonrası ise meşalelerle dünyanın gelecekteki sağlığını şekillendirecekler" şeklinde konuştu.  

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN IŞIK ALMA TÖRENİ GERÇEKLEŞECEK

Gün boyu devam edecek program kapsamında 'Dünden Bugüne Yenilenen Hemşirelik Anlayışı' paneli gerçekleşecek. Oturum Başkanlığını İstanbul Atlas Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İkbal Çavdar ve Kızılay Sağlık Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Cihan yapacağı panelde, Uzman Hemşire Gülçin Ebren, Fatma Lale, Uzman Hemşire Münevver Keleş Aslan da konuşma yapacak.  Kızılay Grup Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Uzman Hemşire Münevver Keleş Aslan, "Küresel toplumsal ihtiyaçlara yönelik değişen, hemşirelik sunumunda mobil sağlık ekipleriyle sağlığın korunması ve salgınların önlenmesi açısından birinci basamak tedavi hizmetlerinin önemi" konusuna değindi.

Kızılay Hemşirelik okullarından mezun olan hemşirelerin yayınlanan röportajları sonrası Kızılay hemşireliğinin geçmişten günümüze farklı fotoğraflarının da sergilendiği etkinlik, İstanbul Atlas Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin Işık Alma Töreni ile devam edip ardından Kızılay Sağlık Grubu çalışanlarından oluşan oyuncu kadrosuyla Hilal-i Ahmer tiyatro oyunu sergilenecek.