İmplant Diş Uygulaması Nasıl Yapılır?

İmplant diş tedavisi, eksik ya da kayıp fonksiyonlar nedeniyle onarılması güç olan dişlerin çene kemiği üzerinde, uygun malzemeler kullanarak yeniden köklü bir diş oluşturulma işlemine dayanmaktadır.

 




 

İmplant diş tedavisi çene kemiğine uygun malzemelerden yapılan titanyum vida ile gerçekleşmektedir. Titanyum vidalar tamamen kişinin çene yapısına uygun olan, sağlıklı malzemelerden üretilmiş ve diş fonksiyonlarını yerine getiren implant ekipmanlarıdır. Özellikle, diş kökü görevi gören bu vidalar, oluşturulan yapay dişlerin, hastanın kendi dişi gibi işlev görmesini sağlamaktadır.
 
 

 
 
 

            İmplant işlemi için gerekli titanyum vida çene kısmına yerleştirildikten sonra zirkonyum diş vida üzerine oturtulur. Tamamen cerrahi bir müdahaleye dayanan işlemler genel olarak lokal anestezi ile yapılmaktadır. Hastanın diş durumuna ve diş kaybına göre birden fazla dişe implant tedavisi uygulanabilir. Bu durumun belirlenmesi için gerekli uzman muayenesinin ardından implant için diş eti açılır ve çene kısmı ortaya çıkartılır. Çene kemiğinin üzerine uygun yapıda implantın girebileceği bir delik açılır. Delik öncelikli olarak küçük formda açılır, daha sonra yavaş yavaş genişletilerek, implant diş için uygun forma getirilir. Gerekli genişletmenin ardından uygun müdahaleler yapılarak, implant diş için gerekli titanyum vida çene kemiğindeki deliğe yerleştirilir.
 
 

 
 
 

            İmplant yerleştirilen çenenin iyileşmesi için belirli süre beklenmelidir. İyileşme sürecinin ardından vidanın bulunduğu kısma diş etinin kendi formuna geçebilmesine yardımcı olan kuron malzeme eklenir. Diş eti sağlıklı şekilde çene ve diş kısmını kavrayacak boyuta geldiğinde kuronlar kalıcı kuronlarla değiştirilir.
 
 

 
 
 

 İmplant Dişin Yapım Aşamaları Nasıldır?
 
 

 
 
 

            İmplant diş tedavisinin ilk yapım aşaması muayene işleminden geçmektedir. Muayene işleminde diş ve fonksiyon kayıplarına bakılır. Ardından panoramik röntgen ile çenenin implant dişe uyumuna bakılır ve gerekli tedavi süreci bu aşamada yapılır. İmplant dişin yapım aşamasında en önemli aşama ise implantın yerleştirilmesidir. Çene kemiği açılarak, implant bu kısma yerleştirilir ve iyileşme süresi ile yaklaşık 1 ay kadar beklenir. Tedavinin 4. aşamasında ise dişin renk ve ölçülerine göre protezler hazırlanır. Protezler implant diş tedavisini hem tamamlayıcı hem de estetik açıdan bütünleştirici uygulamalardır. İşlemin son yapım aşaması ise dişin üst kısmının oluşturulmasıdır. Yani, zirkonyum ya da porselen dişlerle implantın üst kısmı, tamamen diş formuna getirilir.
 
 

 
 
 

 İmplant Diş Tedavisinin Başarı Oranı
 
 

 
 
 

            İmplant diş tedavisi uygun koşullarda gerçekleştirildiğinde %90 üzeri bir başarı sağlamaktadır. Uygun tedavilerin yapılması implant diş uygulamalarında oldukça önemlidir. Ayrıca, hastanın iyileşme ve tedavi süresinde bazı şartları sağlaması da uygulamanın başarı oranını artırmaktadır. Özellikle, hastanın kemik gelişimini tamamlamış olması, dişlerin daha kolay iyileşmesini ve tedavi edilmesini sağlayacaktır. Ayrıca, hastanın zararlı madde kullanımından uzak durması, diş tedavilerinin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcı olacaktır. Genel olarak, hastanın panoramik röntgen çekimleri başarı oranını vermektedir. Gerekli muayene ve bakımdan sonra implant diş tedavileri başarı olarak istenilen sonucu vermektedir.




 
 

İlgili Sağlık Konuları