İki Cephede Birden Savaşmak

İnsanlığı metabolik olarak tehdit eden diyabetle psikolojik olarak tehdit eden şizofreninin ne gibi ortak noktası olabilir?

YEŞİL KAKULE:

Hafızayı güçlendirici etkisi bilinen kakule şizofreni tedavisinde de yaygın olarak kullanılır. Tohumları sinir sistemini olumlu etkiler, sinir ve stresi azaltarak kişinin kendine güvenini artırır. Öğütülmüş tohumlarının çay olarak tüketilmesi gerekir.

FESLEĞEN YAPRAKLARI:

Yaz aylarında elimizi üstünde gezdirdiğimizde yaydığı kokunun bile bizi mutlu ettiği fesleğen, strese iyi gelen bir bitkidir ve çeşitli beyin hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Fesleğen yapraklarıyla hazırlanan çaylar ise beynin işlevselliğini artırmak için her günü içilebilir.

BEKTAŞİ ÜZÜMÜ:

Antioksidan etkisi yüksek olan Bektaşi üzümü tam bir C vitamini deposudur ve portakalın on katı C vitamini, A ve B kompleks vitaminleri barındırır. İçeriğindeki niasinamid ise şizofreni
tedavisinde etkilidir. Kurutulmuş Bektaşi üzümüyle demlenen çay, sakinleştirici etkiye sahiptir.

SOĞUK SU BALIKLARI:

Balıktaki Omega 3, beynin düzgün çalışmasına etkili olduğu için şizofreni hastalarının da düzenli olarak balık tüketmesi gerekiyor. En fazla Omega 3 içeren balıklar ise somon, ringa balığı ve ton balığı... Aynı nedenle balık yağının da şizofreniye iyi geldiği biliniyor.

HAVUÇ, ISPANAK VE DİĞERLERİ:

Kronik beyin bozuklukları için önerilen sebzelerden biri de havuç. Şizofreni tedavisinde kullanılan niasin açısından havuç kadar ıspanak da son derece zengin. Patates ve mısır da niasin zengini sebzeler arasında.

Peki, şizofreniyle mücadele ederken hangi gıdalardan uzak durmak gerekiyor? Ya da böyle bir liste var mı?
Aslında insan beynine zarar veren tüm gıdaların şizofreniyi tetiklediği ya da hastalığın gelişimini olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Dolayısıyla beyne zararı bilinen yiyecek ve içecekler dışında beyni uyarıcı özelliği olanlara da şizofreni tedavisinde temkinli yaklaşmak gerekiyor. Liste ise fazlasıyla tanıdık:

Kızartma türü yemekler,
Hazır yiyecekler,
Alkol,
Şeker,
Çay,
Kahve,

BESİNLERE KONULAN KATKI MADDELERİ,

Sağlıksız koşullarda yetiştirilip paketlenmiş, özellikle tarım ilacı içeren gıdalar...
Öte yandan yüksek oranda şeker ve yağ tüketmenin beyni geliştiren faktörlerin azalmasına neden olduğu biliniyor. Et tüketiminin ise minimuma indirilmesi gerekiyor.