Horlamanın sadece sosyal bir sorun değil, aynı zamanda ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen KBB Uzmanı Dr. Ahmet Erdoğan: Horlamayı bir kader olarak görmeyin. Bazı araştırmalar son yıllarda horlamanın en önemli boşanma nedenlerinden biri haline geldiğini söylüyor.
Eşler ilk önce partnerlerini horladıkları zaman uyandırmaya çalışıyorlar. Uyandırma çabaları yetersiz kalınca odaları ayırmakta çözümü buluyor. Horlayan kişi sosyal anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyor ve bunun basit bir çözümü olduğunu hiç bilmiyor.
Medical Park Ordu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Erdoğan; ciddi bir sağlık sorunu olan horlamayla ilgili soruları yanıtladı:
Horlamanın en önemli nedenleri; boğazdaki bademcikler, geniz eti ve dil kökü gibi dokuların aşırı büyük, yumuşak damağın sarkık ve küçük dilin uzun olması sayılmaktadır. Bu dokuların her nesef alış veriş esnasında titreşmesi horlamaya yol açmaktadır. Her dört erişkinden birinin sürekli olarak horladığı bilinen bir gerçektir.
Horlamanın azalmasında kişisel önlemlerin artık yeterli olmadığını fark ettiğimizde bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulması gerekiyor. Her pozisyonda ciddi bir şekilde horlayan ve/veya uykularında en az on saniye süren ve saatte en az yedi defa tekrarlayan apnesi olan hastaların tedavisi mutlaka yapılmalıdır.
Bu Yöntem Nasıl Uygulanır?
Hasta yarı oturur pozisyondayken lokal anestezi altında ve poliklinik şartlarında uygulanabilir. İşlem yaklaşık 5dakika sürer. Üç hafta ara ile 4-5 seans uygulanabilir. Böylelikle sosyal yaşamında ciddi sıkıntılar yaşayan hastalarımız ve yakınları kalitesi yüksek uykularına kavuşmuş olur.
Horlamayı engellemek için ne kişisel olarak önlemler alabilir miyiz?
1-Kilo artışıyla birlikte yumuşak damak ve küçük dildeki yağ oranı da artıyor. Yani kilo, horlamayı arttıran faktörlerin başında geliyor.
2-Akşam alkol alımından kaçınmak gerekiyor. Eğer horlayan bir bireyseniz; alkol, kas kontrolünün kaybolmasına ve kaslarda gevşemeye yol açıyor.
3-Yatağın baş kısmının yukarıda olmasına ve yan yatmaya dikkat edilmesi gerekiyor. Bunun nedeni ise gevşeyen kasların, sırt üstü yatınca dilin arkaya kaymasına engel olmaması.
4-Horlamayı azaltıcı etkenler arasında uyku ilacı ve sakinleştirici ilaç kullanımının yanı sıra aşırı yorgunluktan da kaçınmak gerekir.