Hipertansiyon ve Diyabet Böbrek Yetmezliği Yapıyor!

Toplumda kronik böbrek yetmezliğinin ( böbrek fonksiyonlarının zaman içinde kalıcı olarak bozulması) görülmesinin çeşitli nedenleri var.

Acıbadem Bursa Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik, en sık görülen nedenler arasında, uzun süredir böbrek iltihabı olması, diyabetik nefropati (şeker hastalığına bağlı böbrek rahatsızlığı), hipertansiyon, polikistik böbrek hastalığı ve kalıtımsal böbrek hastalıklarının yer aldığını söyledi.
 
Kronik böbrek yetersizliğinin ABD’deki en sık rastlanılan iki nedeni arasında diyabete bağlı böbrek rahatsızlığı ve hipertansiyonun geldiğini belirten Dr. Hüseyin Çelik, şöyle konuştu;

“Ülkemizde ise son yıllarda yapılan çalışmalarda, kronik böbrek yetmezliği bulunan olguların yüzde 20-25’inde nedenin belirsiz olduğu, önde gelen belirli nedenler arasında diyabetik nefropati, kronik glomerülonefrit (kronik böbrek dokusu iltihabı) hipertansiyon ve kronik pyelonefrit/ interstisiyel nefritin (böbrek iltihapları) bulunduğu dikkati çekmiştir.”
 
 Kronik böbrek hastalığı ortaya çıktıktan sonra ilerliyor. İlerleyici olmasına ise böbrekteki hastalık yol açıyor. Böbrek hastalığına etki eden başka nedenlerin de hastalığın ilerleme hızında önem taşıdığını belirten Dr.  Çelik, bu nedenlerin başında sistemik hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğinin geldiğini söyledi. Hipertansiyon ve kolesterol yüksekliğinin tedavi edilmesi, hastalığın ilerlemesini de önlüyor.

Dr. Çelik, tansiyon düşürücü tedavinin hem diyabetik hem de diyabetik olmayanlarda böbrek yetmezliğinin ilerleme hızını yavaşlattığının kesin olarak bilindiğini belirtiyor. 
 

Kronik böbrek yetmezliği hastalarına diyaliz ve böbrek nakli tedavi seçeneklerinin sunulduğunu anlatan Dr. Hüseyin  Çelik, böbreğin çalışma fonksiyonlarının belirlendikten sonra, hastalığın ilerlemesinin önlenmesi ya da yavaşlatılması için çalıştıklarını belirtti.

Hastalığın ilerlemesine yol açan geçici faktörlerin hızlı ve etkin bir şekilde ortadan kaldırılmasının tedavinin esasını oluşturduğuna değinen Dr. Çelik, mümkünse altta yatan hastalığın da tedavisinin gerektiğini söyledi. Böbrek hastalığının ilerlemesinin nedenleri arasında şunlar yer alıyor:
 
1)Böbrekte su ve kan kaybı
2)Fazla protein alımı
3)Hipertansiyon
4)İlaçlar
5)Tıkanma
6)Kardiyak nedenler (kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, kalp kasının kendisine ait nedenler)
7)Enfeksiyon
8)Kalsiyum fazlalığı, fosfat yüksekliği

İlgili Sağlık Konuları