Hamilelikte Epilasyon Yaptırmak Sakıncalı mı?

Birçok anne adayı, hamilelik hormonlarının da etkisiyle artan tüylenmeden rahatsızlık duyar. Doğum sonrası bu tüylerin büyük kısmı kendiliğinden yok olur.

Epilasyon yöntemlerinin hamilelik öncesinde ya da hamilelik sırasında kullanılması, anne adaylarında endişeye neden olabiliyor. Güvenilirliği konusunda kafalarında soru işaretleri oluşuyor. İşte biz de sizin bu soru işaretlerinize yanıtlar aradık ve bakın neler bulduk. VKV Amerikan Hastanesi'nde görevli, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu'ya sizin için sorduk ve tüylerle ilgili aklınıza gelebilecek her şeyi öğrendik.

Lazer Epilasyon

Lazer ışık enerjisi kullanan bir teknik. Ortaya çıkan elektromanyetik ışıma röntgende kullanılan X-ışınlarından farklı ve doku içinde ilerleme özelliği yoktur. Anlayacağınız ışın sizi tüylerinizden kurtarırken, dokularınızı da götürüyor mu diye endişe etmenize gerek yok. Işın sadece işlemin yapıldığı alana örneğin sadece yüze etki ediyor ve etki alanı sadece birkaç milimetreyle sınırlı. Bu nedenle anne karnı içindeki bebeğe ulaşması ya da zarar verebilmesi mümkün değil.

Benzer şekilde radyo dalgalarıyla çalışan epilasyon sistemlerinde de bebekle ilgili bilinen bir risk söz konusu olmuyor. Bu cihazlar X ışınıyla çalışan röntgen cihazlarına göre daha düşük frekans ve enerjide radyasyonla çalışır. Bundan daha önemlisi söz edilen radyasyon, iyonize edici özelliği olmayan radyasyon. İşlem bittiğinde ortada radyasyon da kalmaz. Bu nedenle hamilelikte kullanımıyla ilgili bilinen bir risk söz konusu değil.

Elektroliz

Epilasyonun bir diğer türü olan elektrolizse biraz daha farklı bir yöntem. Burada cilt içine yerleştirilen küçük ve ince bir iğne yardımıyla elektrik akımı verilerek kıl kökü tahrip ediliyor. Elektroliz 100 yıldan uzun bir zamandır kullanılıyor ve bugüne kadar hamilelik üzerinde olumsuz bir etkisi bildirilmemiş.

Bununla beraber meme başı çevresindeki kıllar için hamileliğin son dönemlerinde elektroliz yapılması önerilmiyor. Bu öneri özellikle emzirmeyi isteyen anne adayları için geçerli. Benzer şekilde son 3 aya girildikten sonra karın üzerindeki tüyler için de elektroliz önerilmez.

Sakın içinizden son 3 ay tehlikeliyse başlarda neden tehlikeli değil gibi bir düşünceye, çelişkiye kapılmayın. Bunun nedeni bebeğin zarar görme riski değil. Bu dönemde cilt, özellikle karın cildi çok hassaslaşır. Ayrıca son dönemlerde karın üzerinde yapılan işlem, bebeğin fazla hareket etmesine neden olabilir. Bebeğinizi rahat ettirmek için son 3 ay karnınızla çok haşır neşir olmamanız, elektroliz yaptırmamanız daha iyi olur.

Hem bebeğin hareketleri hem de işlem sırasında duyulabilecek hafif ağrı anne adayını rahatsız edebilir. Elektroliz mutlaka uygun hijyen ve steril şartlarına sahip yerlerde yapılmalı. Aksi takdirde, her işlemde olabileceği gibi, bunda da enfeksiyon riski vardır.

Amerikan Hastanesi


 

İlgili Sağlık Konuları

İlgili Haberler