Güneş Kreminiz Kaç Faktör Korumalı?

Güneş kremlerinin cilt kanserinin gelişmesi riskini arttıran ve cilde zarar veren ultraviyole ışınlarının cilde ulaşmasını engellediğine dikkat çekildi.

Güneşten korunmada hangi faktörün etkili olduğu tartışılıyor. İngiltere Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü kılavuza göre, 15 güneş koruma faktörlü (SPF) kremler yeteri kadar kullanıldığı taktirde etkili olabiliyor, ancak İlaç ve Tedaviler Bülteni güneşten korunmak için SPF 15 yerine SPF 30 kullanılması gerektiğini iddia etti.

BBC’e göre, İngiltere Ulusal Sağlık ve Klinik Mükemmellik Enstitüsü (NICE), güneşten korunmak için SPF 15 kremlerin yeteri kadar kullanıldığı taktirde etkili olabileceğini savunurken, İlaç ve Tedaviler  Bülteni SPF 15 yerine SPF 30 güneş kremi kullanılması gerektiğini öne sürdüğünü bildirdi.

Haberde, güneş kremlerinin cilt kanserinin gelişmesi riskini arttıran ve cilde zarar veren ultraviyole (UV) ışınlarının cilde ulaşmasını engellediğine dikkat çekildi. Araştırmaların SPF 15 güneş koruyucu kremlerin yoğun bir şekilde kullanıldığı taktirde cildi korumak için yeterli olabileceğini öne sürdüğü belirtiliyor.

Araştırmaların, güneş kreminin standart olarak vücudun 1 santimetrekaresi için 2 miligram kullanılması gerektiği ve 200ml bir şişenin yaklaşık altıda birini yetişkinler için bütün vücudu için yeterli olabileceğini ortaya çıkardığı belirtilerek birçok insanın daha az miktarda güneş kremi kullandığı ifade edildi.

İlaç ve Tedaviler Bülteni Editörü Dr. Ike Iheanacho  NICE’ın güneşten korumak için  tavsiye ettiği SPF 15 bir yanılgı olduğunu, kilit kanıtın gözden kaçırıldığını, SPF 15’in halk sağlığı için en iyisi olmadığını ve bu tavsiyenin yeniden gözden geçirilmesi ve doğrulanmaya ihtiyacı olduğunu söylediğine dikkat çekti.

NICE direktörü Prof. Mike Kelly ise, NICE kılavuzunda hangi güneş koruma faktörünün en iyi olacağı konusunda bir değerlendirme olmadığını fakat İngiltere’deki cilt kanser lerini azaltmanın etkili yollarıyla ilgilendiklerini belirtti. Kelly, "Aynı zamanda güneş  ışınları hepimiz için iyi olabilir, güneş ışınları iyi bir D vitamini kaynağıdır ve güneş fiziksel olarak dışarıda aktif olma fırsatı verir" dedi.


 

İlgili Sağlık Konuları