Grip Olduktan Sonra Aşı Yaptırmalı mı?

Uzmanlar grip olduktan sonra yaptırılan aşıların yararı olmadığı gibi zararları olduğunu bildirdi. İşte detayları...

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, grip olduktan sonra  yaptırılan aşıların hiçbir etkisinin olmadığını belirterek, bu aşamadan sonra gereksiz yere aşının içindeki virüsün vücuda enjekte edildiğini bildirdi.


Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, birçok kişinin konuyla ilgili fikir beyan etmesinin, halkın hemen harekete geçmesine, hekim ya da eczacıya başvurmadan kendi kendine tedavi uygulamasına neden olabildiğine dikkati çekti. Çolak, şunları kaydetti: 

"Hastalık vuku bulduğu andan itibaren yaptırılan grip aşılarının hiçbir etkisi olmadığı gibi, risk grubu dışındakilerin gereksiz yere aşı olması da dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü, gribe neden olan virüs her yıl transformasyona uğramakta; aşı ise hastalığa neden olan unsurlar karşısında yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla aşıların içerik bakımından her yıl mutlaka yenilenmesi gerekmektedir.

Öte yandan, risk grubu içindeki 65 yaş üzeri kişilerin, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanların, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanların ve hamilelerin, bakımevinde veya toplu yaşam alanlarında yaşayanların,  ilaç kullanan şeker hastalarının, böbrek yetmezliği olan kişilerin, bağışıklık sistemlerini zayıflatacak bir hastalığı olanlar ya da ameliyat olanların (Kanser, HIV enfeksiyonu veya uzun bir süre steroid tabletler kullananlar gibi), sağlık çalışanlarının grip aşısı olmaları tavsiye edilmektedir. Bu risk grubu dışındaki kişilerin aşı olmaları elzem değildir. Zira grip olduktan sonra yapılan aşıların etkililiği bulunmadığı gibi gereksiz yere aşının içindeki virüs vücuda enjekte edilmektedir." - Ankara

İlgili Sağlık Konuları