Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilgün İlgün Özali, göz kuruluğuyla ilgili belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Gözyaşının net ve düzgün görmeyi sağladığını belirten Dr. Nilgün İlgün Özali, göz kuruluğunun fark edilmesi durumunda uzmana başvurulması gerektiğini söyledi. Dr. Nilgün İlgün Özali, göz kuruluğunun belirtilerini yanma ve batma hissi, göz içinde ve çevresinde mukus iplikleri ya da yapışkan bir akıntı, kızarıklık, refleks aşırı yaşarma, yorgunluk hissi ve göz içinde yabancı cisim kaçmış hissi olarak sıraladı.
Gözyaşı suyunda, yağ, mukus, elektrolitler, vitaminler, şeker ve amino asidler bulunduğunu belirten Dr. Nilgün İlgün Özali, "Gözyaşı film tabakası gözün ön tabakalarını besleyipoksijen alışverişini temin ederek göz yüzeyinin düzgün ve şeffaf olmasını sağlıyor. Bu tabaka sayesinde net ve düzgün görme mümkün oluyor. Tabaka ayrıca, göze giren yabancı cisimleri, allerjik ve mikrobik maddeleri yıkayıp uzaklaştırmayı sağlıyor. Mikrobik maddelere karşı koruyucu ımmünglobülinler ve immünmodülatörler ihtiva ediyor." diye konuştu.
ROMATİZMAL HASTALIKLAR VE MENAPOZ ARTIRICI ETKEN
Yaşa bağlı olarak gözyaşı miktarının azaldığını kaydeden Dr. Nilgün İlgün Özali, kuru gözün nedenleri ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Erkekler ve kadınlarda her yaşta olabilen kuru gözün, menapoz sonrasıgörülme sıklığı daha da artıyor. Bunun yanı sıra bazı romatizmal hastalıklar veya diüretik, beta-blokör veya antihistaminikler gibi bazı ilaçlar da gözyaşı salgısında azalmaya yol açabiliyor. Eğer bu tedavilerin kullanılması zorunlu ise hastaya suni gözyaşı damlaları ilave edilebiliyor."
KESİN TANI İÇİN GÖZYAŞI ÖLÇÜMÜ
Kuru gözün kesin tanısının gözyaşı üretimini ölçen testlerle koyulabildiğini söyleyen Dr. Nilgün İlgün Özali, tanı konulduktan sonraki tedavi yöntemlerini, göz yaşı ilavesi, mevcut gözyaşını koruma, ortamı nemli tutma, sigara dumanı, saç kurutma makinesi ve rüzgarlı ortamlardan kaçınma ve göz yaşı salgısını artıran ilaçlar kullanma şeklinde sıraladı. - KAYSERİ