Göz Rahatsızlıklarınızın Nedeni Vitaminsiz Beslenme Olabilir

Op. Dr. Pınar Alkaya, sağlıklı ve dengeli beslenmenin göz sağlığını da yakından etkilediğini belirtti.

Op. Dr. Pınar Alkaya, sağlıklı ve dengeli beslenmenin göz sağlığını da yakından etkilediğini belirtti. Özellikle vitamin yönünden zengin olan besinlerin göz hastalıklarına karşı koruma sağladığına dikkat çeken Alkaya, Türkiye’de göz sağlığı ve beslenme denilince akla ilk olarak havucun geldiğini söyledi. Alkaya, “Havuç göz sağlığı için önemli bir besin. Ancak faydalı olan tek besin değil. Gözün ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri geliyor. Omega 3 ve 6 yağ asitleriyle birlikte çinko ve magnezyum gibi minerallerin de göz sağlığı için oldukça önemli.” dedi.

Op. Dr. Pınar Alkaya, göz sağlığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hayvansal gıdalar başta olmak üzere buğday, havuç, mantar, baklagiller, fıstık, ceviz ve domates gibi besinlerin A vitamini yönünden zengin olduğunu söyleyen Alkaya, yeterli miktarlarda tüketilen A vitamininin başta gece körlüğü olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumundan korunmada etkili olduğuna dikkat çekti. Yumurta ve süt ürünleri tüketmeyen vegan kişilerde A vitamini eksikliği ile daha sık karşılaşılabildiğini belirten Alkaya, “Gözlerin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardım eden A vitamini, yetersiz alındığında ise gözde kuruluğa neden olarak görmeyi olumsuz etkileyebiliyor.” ifadesinde bulundu.

GÖZ YORGUNLUĞUNDAN B2 VİTAMİNİYLE KURTULUN

Karaciğer, yağsız süt, yoğurt, peynir, ısırgan otu, adaçayı, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerle balık, baklagiller ve tahıllarda bol miktarda bulunan B2 vitamini cilt sağlığının yanı sıra göz sağlığı üzerinde de oldukça önemli etkilere sahip olduğunu anlatan Alkaya, “B2 vitamininin özellikle göz yorgunluğunu ve katarakt oluşumunu önlemede etkili olabilir. B2 vitamini eksikliğinin gözlerde yanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet ve kornea hastalıkları gibi göz rahatsızlıklarına neden olabilir.” uyarısında bulundu.

KRONİK GÖZ HASTALIKLARINA E VİTAMİNİ KALKANI

Zeytinyağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkiler ile kivi, mango ve muzda bol bulunan E vitamininin aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğunu hatırlatan Alkaya, “Kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olan E vitamini, kronik göz hastalıklarından korunmada ve retina dejenerasyonunu önlemede faydalı olabiliyor.” dedi.

DİYABETLİ HASTALARIN GÖZ SAĞLIĞI İÇİN C VİTAMİNİ OLMAZSA OLMAZ

C vitamininin gözleri katarakt ve makula dejenerasyonundan korumada oldukça etkili olduğunu belirten Alkaya, özellikle diyabet hastalarına gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almaları önerisinde bulundu. Alkaya, diyabet hastalarında şekerin neden olduğu sinir sistemi ve damar hasarlarını önleyen C vitamini diyabetik retinopatiye karşı da koruma sağladığını söyledi.

OMEGA 3 VE 6 GÖZ KURULUĞUNU DA ÖNLÜYOR

Balık, ceviz ve keten tohumundan Omega 3, mısırözü, soya ve ayçiçeği yağından da bol miktarda Omega 6 yağ asitlerinin bulunduğunu söyleyen Alkaya, beyin ve göz sinirlerinin gelişiminde büyük önem taşıyan Omega 3 ve 6 yağ asitlerinin göz kuruluğunu azaltmada da büyük oranda yardımcı olduğunu belirtti.