Göz İltihaplanmasına Dikkat
Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, göz enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaştıkları göz hastalıklarından biri olduğunu söyledi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, göz enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaştıkları göz hastalıklarından biri olduğunu söyledi. Atabay, "Yine göz enfeksiyonları en sık karşılaşılan kırmızı göz sebebidir. Göz ön yüzeyindeki konjonktiva tabakasının yoğun damar ağı sebebiyle göz aşırı kızarık ve ağrılı bir hal alabilir. Burada sorun çoğunlukla bakteriyel sebeplidir. ve bakteriyel enfeksiyonlar temasla bulaşabilmektedir. İlk olarak hastanın diğer gözüne bulaşır. Sonrasında hastaya yakın temasta bulunan diğer kişilere de geçebilmektedir" dedi.
Daha az sıklıkla görülen viral enfeksiyonların çok daha tehlikeli olduğunu anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, "Çünkü çok kolay bir şekilde bulaşabilir. ve salgınlara neden olabilmektedir. Göz ön yüzeyi kornea tabakasında da tutulum yapabilmektedir.
Hastalıklardan korunmada ilk dikkat edilecek olan durum hijyendir. Kişinin kendi el hijyeni iyi olursa ve el-göz temasına oldukça dikkat eden bir kişide enfeksiyon oluşması ve bulaşması ihtimali çok zayıftır. Aynı ev içinde göz enfeksiyonu olan bir hastanın varlığında havlular mutlaka ayırılmalı, mümkünse kağıt havlu kullanılmalıdır. Hastanın ilaç uygulanımları öncesi ve sonrasında eller sabunla iyice yıkanmalıdır.
Genelde hastalarımızda gördüğümüz yanlış; ellerinde tuttukları peçete ile gözleri silmeleri ve tekrar el avuç içinde saklamaya devam etmeleridir. Ellerimiz kirlidir. Enfekte olan gözümüze sürdüğümüz bez elde tutulmaya devam edildikçe daha da kirlenir, sonra aynı peçeteyi tekrar gözümüz sürdüğümüzde enfeksiyonu yaymaktan başka birşey yapmayız ve bu durum son derece sakıncalıdır.
Her türlü göz hastalığı ve enfeksiyon varlığında mutlaka göz doktoru kontrolü olunmalıdır. Muayene olmadan eczaneden ilaç alıp kullanmak bazen hastalığın daha da artmasına neden olmakta ve gözde görme kayıplarına sebep olabilmektedir." diye konuştu. - ERZURUM