Gebelikte Kilo Dengesi Bebek Sağlığı İçin Önemli

Op. Dr. Kıvanç Şahin, gebelik döneminde kilo kontrolü ve kilo dengesinin korunması için anne adaylarına önerilerde bulundu.


Gebelik döneminde kilo dengesi, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için önemlidir. Fazla kilolu anne adaylarında gebelik şekeri ve tansiyonu görülebilir. Bu da bebekte önemli sağlık sorunlarına yol açar. Vücut kitle indeksi çok düşük olan aşırı zayıf gebelerde de bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilir.

Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Kıvanç Şahin, gebelik döneminde kilo kontrolü ve kilo dengesinin korunması için anne adaylarına önerilerde bulundu.

Gebelik döneminde vücutta vitamin ve mineraller azalır

Gebelik döneminde anne adaylarında, bebeğin ihtiyacını karşılayabilmek için kan hacmi artar. Bu durum kalbin atım hacmini de yükseltir. Göreceli olarak tüm bunların sonucunda kansızlık ortaya çıkar. Kansızlığın yanı sıra gebenin vücut depolarındaki vitamin ve mineraller de azalır. Özellikle 20'inci haftadan sonra bebeğin kemik gelişiminde önemli rolü olan total kalsiyum miktarı düşer. Gebelerin dişlerindeki çürümenin bir nedeni de vücuttaki kalsiyum miktarının azalmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde kalsiyum ve magnezyum eksikliği nedeniyle bacaklarda kramplar olur. Gebelikte bebeğin vücut büyümesine bağlı olarak anne adayının protein, karbonhidrat ve yağ ihtiyacı da artar. İlk 3 aydan sonra gebelerin bu ihtiyacı vitamin takviyesi ile giderilir. Özellikle çocuğun zeka gelişimi için önemli olan Omega 3 yağ asitleri, vitamin preparatları ile birlikte verilir.

Vitamin ve mineral desteği kilo aldırabilir

Gebelere dışardan verilen mineral ve vitaminler iştah artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle gebelik döneminde kilo alma riski olanlara bu tür mineral ve vitaminler önerilmez. Beslenme durumu çok kötü, sigara kullanan ve vücut kitle endeksi ideal olmayan anne adaylarına, gebeliğin son ayına kadar vitaminler kesinlikle verilmelidir. Kan ilaçları ise kan değerlerinin takibine göre kullandırılır. Tüm gebelere rutin olarak kan ilacı verilmesi önerilmez. Hemoglobin değeri 10,5 ya da 11'in altında ise kansızlığı gidermek için ilaç verilir. Gebelik döneminde kırmızı et ve hayvansal gıdaların tüketilmemesi vücutta B12 vitamin eksikliğine neden olur. Sebze tüketmeyen gebelerde ise folik asit eksikliği olabilir. Bu nedenle dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Kilo kontrolü bebek sağlığı için önemli

Gebelik döneminde kilo kontrolü bebek sağlığı için önemlidir. Gebelik boyunca annenin aldığı kilo, belli bir dengede tutulmazsa gebelik tansiyonu ve gebelik şekeri gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkların sonucunda bebeğe yeterli miktarda kan akımı olmaz. Toplumda, 'Kilolu kadınlar sağlıklı bebek doğurur' algısı yanlıştır. Tüm kadınlar için ideal ağırlık, kilo alım eğrilerine göre belirlenir. Anne adayının aşırı kilo almasının yanı sıra vücut kitle endeksinin çok düşük olması da bebekte sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı zayıf anne adaylarının bebeklerinde gelişim bozukluğu ortaya çıkabilir. Bu nedenle anne adayının kilo dengesi bebek sağlığı için çok önemlidir.