Evde Kullanılan Elektroşok Cihazları İşe Yaramıyor!

Gelişmiş ülkelerde stadyum, alışveriş merkezi, havaalanı gibi kalabalık alanlarda kolayca erişilebilen otomatik elektroşok cihazlarının (Defibrilatör-AED) evde bulunmasının "çok da işe yaramayabileceği" ortaya çıktı.

Seattle Kalp Araştırma Enstitüsünden Gust Bardy, daha önce yapılan araştırmaların, AED cihazının kamuya açık alanlarda olmasının hayat kurtarabildiğini gösterdiğini, ancak ani ölümlerin yüzde 70’inin evde olması nedeniyle bu cihazların genel anlamda çok da etkili olmadığını belirtti.

Araştırmacılar, kalp krizi geçirmiş, ani ölüm riski az da olsa bulunan kişilerin evlerinde AED bulunmasının hayat kurtarıp kurtaramayacağı sorusuna yanıt aradı.

Tek başına yaşamayan, 7 bin hastadan bazılarının evine AED verilirken, diğerlerine verilmedi. 4 yıl sonunda ölüm oranı bakımından gruplar arasında belirgin fark görülmedi, çünkü ölümlerin yarısı uykudayken ya da hasta yalnızken oldu. DOlayısıyla hasta AED’yi kullanamadan yaşamını yitirdi.

Şikago’daki Amerikan Kardiyoloji kongresinde sunulan konuya ilişkin bu ilk araştırmada, “evdeki AED”nin komşuların işine yaradığı da ortaya çıktı. Komşu için ortalama 7 kez kullanılan AED iki kişinin hayatını kurtardı.

Küçük, taşınabilir defibrilatör, ani kalp durmasının tedavisi olan erken elektroşok uygulanmasına ve kalbin yeniden dolaşımı sağlayabilecek ritmle atmasına yarayabiliyor. İlkyardım için özel geliştirilmiş ve olay yerine sağlık görevlilerinin yardımı ulaşıncaya kadar kullanılan AED, gelişmiş ülkelerde stadyum, alışveriş merkezi, havaalanı gibi yerlerde kolayca erişilebilecek şekilde yerleştirilmiş bulunuyor ve bu cihazı bulundurmak kamuya açık bu tür yerlerde mecburi.

Cihaz, talimatları ve sesli yönlendirmeleri sayesinde tıp eğitimi almamış kişiler tarafından da kullanılabiliyor.

 

İlgili Sağlık Konuları