Değişiyoruz. Yemek alışkanlıklarımız, yaşam standartlarımız ve hayat anlayışımız da her geçen gün bu değişime ayak uyduruyor. Ancak biz değiştikçe birçok sağlık problemi de peşimizi bırakmıyor. Tıpkı, kabızlık problemleri gibi… Az hareket ediyor, bolca fast food yiyor ve düzenli beslenmiyoruz.
KABIZLIK NEDİR?
Kabızlık; bağırsak hareketlerinin yavaşlaması sonucunda dışkılama sıklığının azalması ve dışkılamanın zor hale gelmesidir. Aslına bakılırsa kabızlık; modern çağın değişen yaşam koşulları nedeniyle en sık rastlanan sorunu olarak karşımıza çıkar. Hemen her kişi yaşamının belli dönemlerinde kabızlık sorununu yaşamıştır. Dikkat edilmediği takdirde çok sık rastlanmakta ve uzun vadede hemoroid gibi bazı hastalıklara yol açabilmektedir.
Mutlak kabızlık (organik kabızlık) bağırsak tıkanması sonucu meydana gelir ki bazı hastalıkların (ileus, kolon kanseri, konjentinal megakolon yani hirschsrung hastalığı vb.) teşhis belirtisi olarak çok önemlidir. Kabızlık, çoğu kimsede bağırsakların çalışmasının bozukluğu sonucu görülür. İlerleyici kabızlıkta ise akla mutlaka kalın bağırsak tümörü ihtimali düşünülmeli ve kolonoskopi yaptırılmalıdır. Kolonoskopi yaptırmak zor ve zahmetli bir işlem olsa da teşhis koymanın başka bir yolu yoktur.
KÖTÜ HİJYEN KOŞULLARI KABIZLIĞI HIZLANDIRIYOR
Kabızlığın ana nedenleri, kötü alışkanlık ve ıkınma yetersizliğidir. Şöyle ki; aslında alınan besinlerin bağırsaklardan geçişi normaldir. Besin atıkları dışkı şeklinde ortalama 18 saat sonra bağırsağın son bölümüne yani rektuma ulaşmaktadır. Ancak dışkılama refleksi geç uyandığından, çeşitli nedenlerle tuvalete gitmeyi ihmal eden kimse rektumunu boşaltamamaktadır.