Dünyada 371 Milyondan Fazla Diyabetli Bulunuyor

Dünya diyabet federasyonu 2012 verilerine göre dünyada 371 milyondan fazla diyabetli bulunuyor.

Novartis desteğiyle Türkiye’ye gelen Barselona Biyomedikal Araştırmalar Enstitüsü (IDIBAPS) Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklar Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Antonio Ceriello, bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere Ankara’daydı.  Dünya üzerinde 371 milyondan fazla diyabetli bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceriello, hastalıkla ilgili günümüzdeki gelişmeleri aktardı.

Novartis, Barselona Biyomedikal Araştırmalar Enstitüsü (IDIBAPS) Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklar Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Antonio Ceriello’yu Ankara’da ağırladı. Günümüzün en önemli ve yaygın hastalıklarından biri olan diyabet ile ilgili bilgi ve deneyimlerini paylaşan Prof. Dr. Ceriello, hastalıkla ilgili günümüzdeki gelişmeleri aktardı.

Dünya Diyabet Federasyonu’nun 2012 verilerine göre dünyada 371 milyondan fazla diyabetli bulunduğuna ve her ülkede diyabetli birey sayısının artmakta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Antonio Ceriello, 471 milyar dolardan fazla diyabet sağlık bakımı için harcandığını belirtti. Prof. Dr. Ceriello ayrıca 4.8 milyon kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade etti. Toplantıda Türkiye verilerine de dikkat çeken Prof. Dr. Ceriello, ülkemizdeki diyabetli birey sayısının son 10 yılda yüzde 90 arttığına işaret etti.

Diyabet hastalığı, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşmaktadır. Diyabet ömür boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Normal metabolizmada besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanmaktadır. Daha sonra glukoz bağırsaklardan kana geçmekte ve kandaki şeker düzeyini yükseltmeye başlamaktadır. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. İnsülin hormonunun vücutta olmaması ya da etkisinin bozulmuş olması durumunda, şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı denilen kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) durumu meydana gelmektedir.

Diyabet çok farklı sistem ve organlar üzerinde ciddi hasarların oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Örneğin diyabet hastalığına bağlı olarak, görmeyi sağlayan sinir tabakası olan retinadaki kılcal damarların etkilenmesiyle ortaya çıkan hasarın dünyada 2,5 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Diyabet hastalığında kalp krizi riski 2 kat yüksek olurken, böbrek yetmezliği, diyabete bağlı ölümlerin %10-20’sinden sorumludur. Diyabete bağlı kan glukoz düzeyi yüksekliğinin ise zamanla vücutta damar hasarı oluşturarak çeşitli diyabetik hasarlara neden olduğu bilinmektedir.