Dünya Liderleri Diyabeti Tartışmak Üzere İstanbul'da

Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi, dünyada artarak bir tehdit haline gelen diyabeti, Kasım ayında İstanbul'da masaya yatıracak.

 Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi'nde liderler tarafından diyabet tehdidinin yarattığı zorluklar ve gelecekteki çözümleri tartışılacak.


Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi, dünyada artarak bir tehdit haline gelen diyabeti, Kasım ayında İstanbul'da masaya yatıracak. İki gün sürecek Zirve'de, diyabetin dünya ekonomisi üzerinde oluşturduğu yükü önlemek için alınması gereken tedbirler tartışılacak. Zirveye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu katılacak. Clinton Vakfı'nın Kurucusu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 42'nci Başkanı Bill Clinton konuya ilişkin görüşlerini aktaracak.  Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Kofi Annan da Zirve'de kendi bakış açısını paylaşacak.

Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın olarak nitelendirdiği diyabet günümüzde 371 milyon insanı etkiliyor. Diyabetin dünyada hızla artmasını önlemek için yapılacakları tartışmak üzere Uluslararası Diyabet Liderleri Zirvesi, bu yıl İstanbul'da 15-16 Kasım tarihlerinde toplanıyor.

Zirve, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ev sahipliğinde gerçekleşecek. Sağlık Bakanlığı'nın resmi ortaklığında, Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (ISSA), Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diabet Cemiyeti ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği'nin desteği ile yapılacak zirvenin organizasyon desteğini ise Novo Nordisk üstleniyor.

Zirve kapsamında, diyabetlilerin yaşamlarını iyileştirmek ve sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak için neler yapılabileceğine ilişkin konular ele alınacak. Clinton Vakfı'nın Kurucusu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin 42'nci Başkanı Bill Clinton uydu bağlantısıyla bir konuşma yapacak. Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Kofi Annan da İstanbul'a gelerek görüşlerini aktaracak. Zirvenin ilk gününde bakanların, diyabet uzmanlarının ve uluslararası örgütlerin katılımıyla açılış töreni ve paneller düzenlenecek. İkinci gün ise diyabetin politikalar açısından doğurduğu sonuçların derinlemesine tartışılması için çalıştaylar yapılacak.

Zirvede neler konuşulacak?

İki gün sürecek zirvenin gündemindeki başlıklar şöyle olacak:

1-    Sağlıklı yaşam tarzlarını özendiren ve destekleyen, diyabeti önleme stratejileri
2-    Diyabet ve ilişkili hastalıkların mali etkileri
3-    Daha sürdürülebilir sağlık sistemleri geliştirme stratejileri
4-    Elektronik kayıt sistemleri ve sağlık bilgi altyapısından yararlanmanın yenilikçi yolları

Diyabetli hasta sayısı artıyor

Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun (IDF) hesaplamalarına göre sayısı her geçen gün artan diyabetli hasta sayısının şu an dünyada 371 milyon olduğu tahmin ediliyor. Dünyadaki bu artışa paralel olarak Türkiye'deki diyabetli hasta sayısı da artış gösteriyor. Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinolojik Hastalıklar Prevalans Çalışması (TURDEP-II) verilerine göre Türkiye'de diyabetli hasta sayısı son 10 yılda yaklaşık iki kat artarak 10 milyona ulaştı ve Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun Türkiye için 2030 yılı tahmini diyabetli sayısını şimdiden geride bıraktı.

Ekonomi de etkileniyor

Artan diyabetli hasta sayısı ve diyabetin geç teşhisi nedeniyle oluşan komplikasyonlar sağlıkla birlikte ekonomiyi de ciddi oranda etkiliyor. 2010 yılındaki diyabet harcamalarının Türkiye'ye maliyeti 13 milyar TL oldu. Dünyada ise 2011 yılında erişkinlere yönelik toplam sağlık hizmeti harcamalarının yüzde 11'i yani 465 milyar doları diyabetle ilişkili tedavi ve bakım harcamalarından kaynaklandı.