Dünya Aferez Birliği'ne Türk Başkan

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Dünya Aferez Birliği Başkanı oldu.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Dünya Aferez Birliği Başkanı oldu.

Dünyada ilk kez hematoloji alanında bir Türk hekim, birliğin başkanlığına seçildi.

Dünya Aferez Birliği'nin 17'nci başkanı olan Prof. Dr. Altuntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1986 yılında Fransa'da kurulan birliğin uluslararası bir çatı organizasyonu olduğunu söyledi.

Dünya Aferez Birliği'ne üye ülkeler arasında ABD, Fransa, Meksika, Kanada, İtalya, İspanya, Hollanda, Almanya, Yunanistan, Kore, Çin, Hindistan ve Japonya'nın olduğunu aktaran Fevzi Altuntaş, birliğin bugüne kadar 16 başkan değiştirdiğini, kendisinin de 17'nci başkanı olacağını belirtti.

Prof. Dr. Altuntaş, Dünya Aferez Birliği'nin misyonunun, kendi alanında üye ülkelerle ilişkileri geliştirmek, eğitimler vermek, verilen eğitimlerin akreditasyonunu sağlamak, klinik araştırmaları organize etmek ve bu alanda uluslararası veri tabanı uygulamak olduğunu anlattı.

Aferezin "kanı ayrıştırmak" anlamına geldiğini ifade eden Fevzi Altuntaş, "Aferez, 'kanı hem tedavi hem de donasyon amaçlı ayrıştırmak' demektir. Hastalığa yol açan durumların kanda var olduğunu biliyoruz. Biz bunları kandan uzaklaştırabiliyorsak, bunları tedavi edebiliyorsak bu aferezin ilgi alanına girmiş oluyor. Aferez teknolojisi olmazsa, kök hücre nakilleri bugün bu seviyede olmazdı. Birliğin başına getirilmem benim başarım değil, Türkiye'nin başarısıdır." dedi.

"Bu, Türkiye'nin hak ettiği bir pozisyon"

Türkiye'nin kök hücre nakillerinde Avrupa'da ilk 4'te yer aldığına işaret eden Altuntaş, Türkiye'nin artık yurt dışına hasta gönderen değil, yurt dışından hasta kabul eden bir pozisyona geldiğini dile getirdi.

Dünya Aferez Birliği'nin, Türkiye'nin kök hücre alanındaki çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirten Prof. Dr. Altuntaş, "Bu, Türkiye'nin hak ettiği bir pozisyon. Birliğin başkanlığına Türkiye'nin seçilmesi, 'aferez ve kök hücre alanında Türkiye'nin meyvesi' diyebiliriz. Aferez alanında Sağlık Bakanlığı bir yönetmelik çıkardı. Sertifikasyon programı hazırladı. Hekimi, teknisyeni, biyoloğu belli eğitimlerden geçti, çok nitelikli bir aferez ekibi oluşturuldu. Dünyada bir ilk olan bu uygulama gerek Avrupa'da, gerek Amerika'da örnek alındı." diye konuştu.

Kanser tedavilerinde de Türkiye'nin dünyada kabul gören bir ülke konumunda olduğunu belirten Fevzi Altuntaş, uluslararası akredite kuruluşları tarafından denetlenmiş, başarılı bulunmuş, belgelendirilmiş 70'in üzerinde ruhsatlı aferez merkezi olduğunu bildirdi.

"Dünya Aferez Günü" ilan edilmesi için başvurduk

Altuntaş, başkanlığını yürüteceği birlikte ne gibi çalışmalar yapmayı planladığına ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:

"Benim başkanlığımda gelişmekte olan ülkelerde, Orta Asya ülkeleri başta olmak üzere tedavinin yaygınlaşması ve yönetim modellerinin iyileştirilmesi alanında çalışmalar olacak. Biz de gelişmekte olan bir ülkeyiz. Buralarda aferez tedavilerinin yaygınlaşması, merkezlerin gelişmesi, bunların dernek bünyesinde daha fazla yer almasını sağlayacağız. Uluslararası farkındalığı artırmak için de çalışmalar yapacağız. 'Dünya Aferez Günü' ilan edilmesi önerim kabul edildi. Bununla ilgili başvurularımızı yaptık."