Düğün Salonu ve Evde Değil Hastanede Sünnet Yaptırın

Ciddi bir cerrahi operasyon olan sünnetin ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılması gerektiğini söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Salih Somuncu uyarıyor: Hatalı yapılan sünnet, bir erkeğin yalnızca çocukluğunu değil, bütün hayatını karartabilir. O nedenle sünnet mutlaka ehil ellerde ve hastane ortamında yapılmalı. Sünnetin asla hafife alınmaması gereken ciddi bir operasyon olduğunun altını çizen Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Salih Somuncu, sünnet hazırlığındaki ailelere önemli uyarılarda bulundu:

Tıbbi zorunluluk olmadığı sürece, erkek çocuklarına 4-6 yaş arasında kesinlikle sünnet yaptırılmamalı. Bu dönem erkek çocukların ruhsal-cinsel gelişimi açısından kritik bir dönemdir ve ‘penisle ilgili’ anlamına gelen “fallik” dönem olarak bilinir. Bu dönemde erkek çocuk cinsel kimliğini oluşturmaya çalışmaktadır ve annesine duyduğu yakınlık nedeniyle babasından tepki görebileceği endişesi içindedir. Bu dönemde penisle ilgili geçireceği sünnet gibi bir işlemi, babası tarafından cezalandırılmak ve adeta erkeklik organının kesilmesi (kastrasyon) olarak görebilir.

Bu dönemde travmatize edilmeyen erkek çocuğun daha sonra giderek annesine bağımlılığı azalır ve babasıyla özdeşleşerek cinsel kimliği konusunda karara varır. Çocuğun örselenmeden ruhsal-cinsel gelişimini tamamlayabilmesi için, tıbben zorunluluk olmadıkça 4-6 yaş arasında sünnetten kaçınılmalıdır. İsteğe bağlı sünnet için en ideal yaş aralıkları 6-15 ay, 2-4 yaş, 7-10 yaş en ideal yaş aralıklarıdır.

Sünneti Çocuğa Mutlaka Anlatın

Çocuklara sağlıklarını ilgilendiren konularda bilgi verilmeli. Anlayabilecek yaştaki her çocuğa sünnetin ne olduğu, ne gibi faydaları olacağı ve acı çekmemesi için ne gibi önlemlerin alınacağı konusunda, hem ailesi hem de işlemi yapacak kişi bilgi vermelidir. Çocuğun hekimi tarafından bilgilendirilmesi, endişesini en aza indirmenin en iyi yoludur.

Sünnet, konunun uzmanı cerrahlar olan hekimler tarafından yapılmalıdır! Yanlış teknikle veya yapılmasını sakıncalı kılan durumlar varken yapılması halinde, sünnet, bir erkeğin yalnızca çocukken değil, bütün hayatı boyunca sıkıntı çekmesine neden olacak ciddi sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır.

Cerrahi bir girişim olduğu için ameliyathane koşullarında ve genel anestezi altında yapılmalıdır. Sünnet, fıtık veya inmemiş testis ameliyatlarından daha kolay bir cerrahi girişim değildir! Hatalı yapıldığı takdirde neden olabileceği olumsuz etkilerle çocuğun bütün hayatını etkileyebilir

Lokal Anesteziyle Yapılmamalı

Sünnet ciddi bir cerrahi girişimdir ve lokal anestezi altında yapılması tavsiye edilmez. Lokal anestezi altında sünnet edilen çocuğun hiç acı duymaması mümkün olmadığı gibi, çok yoğun endişe ve korku duyguları yaşar. Dahası, çocuğun endişesi ve tepkilerinden etkilenen cerrah ve ekibinin aceleyle girişimi yapmaya kalkmaları hata riskini arttırır.Sünneti yapacak olan cerrahın seçimi, ne yazık ki çoğu kez sünnet sürecinin en sonunda yer verilen ve en az önemsenen kısmıdır!

Hekimlerin, diğer sünnet yapan kişiler ile rekabet içinde, ellerinde çantalarla düğün salonu veya evlere giderek uygun olmayan ortamlarda sünnet yapması doğru değildir. Değişik cerrahi tekniklerle yapılabilen sünnetin rahat ve telaşsız bir ortamda, genel anestezi altında ve ameliyathanede yapılması gerekir.

Sünnetin Tıbben Gerekli Olduğu Durumlar

Sünnet derisinin idrar çıkış deliğini kapatacak kadar yapışık oluşu (fimozis): Yenidoğan döneminde fark edilmeli ve sünnetle düzeltilmelidir

Üç yaşından sonra sünnet derisinin hala penis ucuna yapışık olması

Sünnet derisinin geriye çekilmesine bağlı penis ucu dolaşım bozukluğu (parafimozis): Temizlemek iddiasıyla penis ucundaki deriyi geri çekmek çok sakıncalıdır. Fark edilmezse, penisin ucu veya tama yakını kangren olup kaybedilebilir.

Tekrarlayan penis ucu ve sünnet derisi iltihabı atakları (balanopostit)

Sünnetin Tıbbi Yararlarına Ait Bilimsel Kanıtlardan Bazıları

• Penis ucu temizliğinin sürekliliğinin sağlanması
• Tekrarlayan penis ucu iltihaplarının önlenmesi
• Yenidoğan döneminde yapılırsa, daha az idraryolu iltihabı görülmesi
• İdrarın, mesaneden böbrekler ile mesane arasında yer alan ve ‘üreter’ adı verilen kanallara geri-kaçma (reflü) bozukluğunun daha az görülmesi
• Cinsel yolla bulaşan hastalıkların azalması
• Sünnetli erkeklerin cinsel temasta bulundukları kadınlarda rahim ağzı (serviks) kanseri riskinin azalması
• Penis başı kanseri riskinin azalması
Sünnetin Tıbben Sakıncalı Olduğu Durumlar
• Tedavisi devam eden sağlık sorunları
• Her türlü ciddi hastalık
• Kanama-pıhtılaşma bozukluğu yapan hastalıklar
• Aktif enfeksiyonlar
• İdrar kanalının penisin normal yerinden farklı kısımlarına açıldığı durumlar
• İdrar kanalının doğumsal olarak geniş olması anomalisi
• Penisin öne doğru eğik olduğu ‘kordi’ deformitesi
• Penis cildi ile skrotum cildinin yapışık olduğu ‘füzyon’ anomalisi

Medical Park Hastanesi
 

İlgili Sağlık Konuları