Domates Prostat Kanseri Riskinizi Azaltır!

Araştırmalar, sıklıkla pişmiş domates veya domates salçası içeren yiyecekler tüketen erkeklerde prostat kanseri olma riskinin %45 daha az olduğunu gösterdi.

Haftada 10 kere veya daha fazla pişmiş domates ürünü tüketen erkeklerin, haftada iki kereden daha az yiyen erkeklere oranla ağır türdeki prostat kanserlerinde %35-45 oranında daha az risk taşıyor.

Anahtar unsur folik asit olabilir. 10 yıl öncesine kadar kanserle asıl savaşanın domates ürünlerinde bulunan likopen olduğuna inanılıyordu. Son zamanlarda yapılan araştırmalar likopenle prostat kanseri arasında bir bağlantı kuramadı.

Ancak pişmiş domates ürünlerini beslenmenizin bir parçası yapmanın hiçbir zararı yok, ayrıca likopenin damar yaşlanmasını azalttığı kanıtlanmıştır.

Spagetti sosu en ideal yiyecektir çünkü pişmiştir ve likopeni emmek için çok az yağ almanız gerekir. Ama köfteyi fazla kaçırmayın. Doymuş yağlar prostat kanseri hücrelerinin çoğalması ve büyümesiyle bağlantılıdır.

Dr. Mehmet Öz
 

İlgili Sağlık Konuları