Doğal Görünen, Rahat Nefes Alan Burunlar

Estetik kaygılarla ya da fonksiyon bozukluklarını gidermek amacıyla en sık yapılan operasyonların başında burun ameliyatları geliyor.

Hem burnun şekli düzeliyor hem de tıkanıklık gideriliyor…

Burun Estetiği (Rinoplasti): mutsuzluk yaratan estetik görünümü düzeltmenin yanı sıra, kaza veya kanser gibi çeşitli nedenlerle oluşan burun hasarlarının onarımı için de uygulanır. Burun tıkanıklığı (Deviasyon) nedeniyle yapılan ameliyatlarda da hastanın isteği doğrultusunda burun estetik olarak düzeltilebilir. Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Battal; birçok burun estetiği ameliyatında bir yandan burun şekli düzeltilirken, diğer yandan fonksiyon bozukluklarının da giderildiğini söylüyor. Estetik ile beraber eğer varsa nefes alma problemleri de düzeltilir.

Burun estetiği için uygun adaylar…

Op. Dr. Nuri Battal, burun kemiği gelişiminin tamamlanması için burun şeklini düzelttirmek isteyen hastaların 17-18 yaşına kadar beklemeleri gerektiğini vurgulayarak, burun estetiğine başvurulacak durumları şöyle özetliyor:

Burnunuz yüzünüze oranla genişse,

Profilden bakıldığında burun kemiğiniz kemerliyse,

Önden bakıldığında burnunuz çok genişse,

Burnunuzun ucu aşağıya sarkıyorsa, çok kalın ya da genişse,

Burun delikleriniz genişse,

Burnunuz çarpıksa,

Burun şeklinden ve yapısından memnun değilseniz,

Daha önce yapılmış bir burun estetiği  sonucunda oluşmuş bir kusur kalmışsa,

Geçirdiğiniz bir kaza sonucunda burnunuzun simetrisi bozulduysa estetik burun ameliyatları için uygun bir aday sayılırsınız.

İdeal Olan Doğal Görünümlü Burundur

Op. Dr. Nuri Battal, operasyon öncesi bilgisayar yardımıyla burnun nasıl bir görünüme sahip olacağının kararlaştırıldığını ve buna ulaşmayı hedefleyen müdahalenin yapıldığını belirtiyor.

Yapılacak burun şeklinin hastanın fizik yapısı, sosyo-kültürel yapısı ve psikolojik yapısı ile uyumlu olması da büyük önem taşır. Uzun boylu ve iri yapılı birisine küçük bir burun yapılmayacağı gibi, ufak tefek minyon yapılı birisini de büyük bir burun yapılmamalıdır. Hastanın yüz yapısı, boyun uzunluğu hatta omuz genişliği bile çok önem taşır. Burun estetiği ile uygulanacak burun şekli sahne sanatları ile uğraşan kişi ile normal bir hayat süren kişide değişiklikler sergiler.

"Kişiye yakışan burun demek kişinin kendisi ile mutlu olmasını sağlayacak, yapıldığı çok belli olmayacak yani doğal görünümlü olacak yüzüne sonradan konulmuş gibi olmayacak bir burundur." diyen Op. Dr. Nuri Battal, bu yüzden yapılacak burun şekline hasta ve plastik cerrahın birlikte karar vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Burun ameliyatının amacı, buruna, yüzün diğer bölümlerine uyacak biçimde doğal bir görünüm vermektir. Bu tip estetik ameliyatta, burunun boyutları küçültülür ya da büyütülür, ucu yeniden şekillendirilir, üzerindeki tümsek alınır ve üst dudak ile burun arasındaki kötü açı düzeltilir. Bazı vakalarda kontürü düzeltmek amacıyla doku eklemek gerekir. Burun estetiği ameliyatları ile birlikte yüz simetrisini ve profilinin düzelmesini sağlamak için gereken hastalarda çene ucu estetiği ameliyatı da yapılabilir. Çene ucu geride olanlarda ilerletme veya protez eklenmesi; ilerde olanlarda ise çene ucunu geriletmek için ameliyatlar burun ameliyatları ile birlikte planlanabilir.

Ayrıca bu burun estetiği ameliyatlarında doğumdan gelen fonksiyon bozuklukları ya da solunum güçlüğü gibi birçok soruna çözüm bulunur. Bu değişikliklerin biri ya da hepsi tek ameliyatta gerçekleştirilir.

Burnumun Ucu Top Gibi Diye Üzülmeyin

Burun ucu estetiği (Tip Plasti) burnun diğer bölgelerine müdahale gerektirmeyen, sadece burnun uç kısmından memnun olmayan hastalara uygulanan bir tedavi seçeneği. Burnun uç kısmının normalden geniş olması, yuvarlak olması, çok sivri olması ya da sağa veya sola veya aşağıya doğru eğik olması durumlarında burun ucu estetiği yöntemine başvurulduğunu söyleyen Op. Dr. Nuri Battal, şu bilgileri veriyor:

Hastalar burnunu "burnumun ucu top gibi" diye tarif ederler. Tip plasti sayesinde kalın, sarkık, uzun veya geniş burun uçları yeniden şekillendirilebilir. Burun kanatları ve delikleri daraltılabilir. Sıklıkla lokal anestezi altında yapılabilir.

Burun uç kısmında bulunan kıkırdaklar, normalden büyük, birbirinden ayrı duran bir yapıda olabilir. Buna bulböz burun da denilir. Çift burun ucu denilen bu durumda burun ucu ortadan ayrıkmış gibi durur ve ortadan bir yarık şeklinde çizgi vardır.

Bazen burun ucu normalden fazla aşağı doğru kıvrık olabilir ki bu yapı hastanın nefes almasını ciddi olarak etkiler. Bunu test etmenin en kolay yolu burun sırtından derisi ile beraber burun ucunu yukarı doğru hafifçe çekip nefes alınır.  Gelen hava miktarından nefes alma zorluğunun burun ucundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı anlaşılabilir.

Bazı kişilerde burun derisi oldukça kalın ve yağlıdır. Bu durumda da burun ucu iri, şekilsiz ve yuvarlak olabilir. Ameliyatla burun derisini içerden inceltmek mümkündür. Bazen de deri çok gözenekli ve kalın olabilir, bu durumlarda ise lazer ile deriyi inceltmek olasılık dahilindedir.

Burun ucunu yeniden şekillendirirken işte bu kıkırdaklar bir miktar küçültülüp şekillendirilir. Ayrık ise dikişlerle birbirine yaklaştırılır, eğer burun ucu kıkırdakları yetersizse ilave olarak kıkırdak greftleri konulur. Burun ucunu kaldırmak için yapılan işlemler buradan yapılır. Açık burun ameliyatı denilen teknik tercih edilmelidir. Çünkü kapalı burun ameliyatlarında bu yapıları net olarak görmek ve şekillendirmek oldukça zor ve risklidir.

Bu uygulama ile burun ve dudak açısı ayarlanabilir, geniş olan burun ucu daha düzgün ve ince hale getirilebilir. Tampon ve alçı koymayı gerektirmez. Hasta ameliyat sonrası rahatlıkla nefes alabilir. Kağıt bir bandaj uygulanır yüzde morarma olmaz, şişlikler 5-7 gün içinde oldukça azalır. Ağrısızdır.

Burun Ameliyatlarının Korkulu Rüyası:Tampon...

Burun ameliyatlarında hastaların ameliyatın kendisinden çok daha fazla korktukları konu burun tamponudur. Burun tamponu yani rahat nefes alamamak hasta için oldukça rahatsız edicidir. Burun tamponu  koymanın  estetik cerrahın tercihine bağlı olduğunu belirten Op. Dr. Nuri Battal, kendisinin burun estetik hatta deviasyon ameliyatı sonrası bile hemen hemen hiçbir hastaya burun tamponu uygulamadığını ifade ediyor. Ancak bazı hastalarda istenmeyen kanama durumları ortaya çıkarsa, bunu kontrol etmek için nadiren tampon uygulanıyor. Op. Dr. Nuri Battal, bazen ameliyat sonrası burnu şekillendirmek için de tampon uygulandığını ama bunun etkisiz bir yöntem olduğunu, eğer ameliyat düzgün ve iyi yapılmamışsa bunu tamponla düzeltmenin mümkün olmadığını da söylüyor.

İlgili Sağlık Konuları