Diyabetik Ayaklara, Ameliyatsız Tedavi

Şeker hastalarında damar tıkanıklıklarına anjiyo ile neştersiz tedavi müdahale ediliyor, ayak ya da bacaklarını kaybetmelerinin önüne geçiliyor.

İzmir Kent Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yiğit Göktay, şeker hastalarında ayak ya da bacak kayıplarına yol açan damar tıkanıklıklarının ameliyatsız, anjiyo ile açılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Göktay, "Bu yöntemle 'diyabetik ayak' denilen bu rahatsızlıktan pekçok hasta uzuv kayıpsız kurtulabiliyor" dedi.

Sağlıklı yaşam için bacaklar

Prof. Dr. Göktay, bacaklarda oluşan damar tıkanıklıklarının birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Damar sertleşmesi ve buna bağlı ortaya çıkan damar tıkanıklıklarının sadece kalp damarlarında olmadığını kaydeden Prof. Dr. Göktay, "Maalesef vücudun tüm damarları bu hastalıktan etkilenebiliyor. Kalp ve beyin damarlarında ortaya çıkan daralma ve tıkanmalar hayati risk yarattığı için ve çok büyük sekeller verebildiğinden halk arasında en sık bilinen hastalıklar ama aynı rahatsızlık birçok farklı organ ve uzvu etkileyebiliyor. Damar sertliği ve tıkanmalarının çok sık etkilediği özel bir hasta grubu ise şeker hastaları" diye konuştu.

KRİTİK BACAK İSKEMİSİ

Uzun yıllardır İzmir Kent Hastanesi'nde damar içerisinden ameliyatsız tedaviler uygulayan Prof.Dr. Yiğit Göktay "kritik bacak iskemisi" hastası olarak tanımlanabilecek ve çoğunluğu şeker hastası olan bu çok özel hasta grubunun yetersiz tedaviler nedeniyle çok büyük organ ve doku kayıpları yaşayabildiğini söyledi. Şeker hastalarında ortaya çıkan ayak ve bacak sorunlarının "Diyabetik ayak" olarak tanımlandığını hatırlatan Göktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu hasta grubunda Endokrin, Kalp-Damar Cerrahi, Plastik Cerrahi, Ortopedi ve damar-içi tedavi uzmanı "Girişimsel Radyoloji" uzmanlarının bir arada ele alıp değerlendirmesiyle tam bir tedavi yolu çizilebiliyor.

Yürüme güçlüğü, ağrılar, kapanmayan yaralar, doku kayıpları ve şiddetli enfeksiyonlarla mücadele eden bu hastalar modern tedavi yöntemlerinin kullanımı sayesinde en az kayıpla normal hayatlarına dönebiliyorlar. Diyabetik ayak hastalarında damar tıkanıklığının erken teşhisi ve uygun zamanda bu konuda çalışan Girişimsel Radyoloji uzmanları tarafından yapılan anjio eşliğinde tedavilerin hayat kurtaracağını bilmek gerekiyor. Hekimler açışından çok zor bir hasta grubu olan diyabetik ayak rahatsızlığı bulunan hastaların ehil ellerde yapılan girişimleri ile organ kaybı olmadan hayatlarını sürdürme şansı oluyor. Şeker hastalarında tıkalı damarları balon anjioplasti (balonla genişletme), stent, ilaçlı balon ve aterektomi (damarı içeriden tıraşlama) yöntemleri ile tedavi ediyoruz."

 

 

İlgili Sağlık Konuları