Dişleriniz Gülüşünüze Gölge Düşürmeyecek

Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu kusursuz denilecek bir gülümseme için diş eti estetiği oldukça önemli olduğunu belirtiyor.

Son yıllarda dişler yüz estetiğinin en önemli tamamlayıcı unsuru olarak kabul ediliyor. Gülümserken dişetleriniz gülüşünüze gölge düşürüyorsa estetik diş hekimliği uygulamaları arasında yer alan "pembe estetik"sayesinde artık özgürce gülümseyebilirsiniz.

"Pembe estetik" nedir?

Göze hoş gelen bir gülümse için diş ve dişetlerinin birbirleriyle uyumlu olması gerekir. Estetik bir gülümsemenin yalnız beyaz, muntazam dişlerle değil, bu dişlere uyumlu diş etleri ile mümkün olduğuna dikkat çekmek gerekir. Estetik dişeti uygulamalarının pembe estetik olarak tanımlanabiliriz. "Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar", göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımı diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır.

Ağrısız sızısız çekici bir gülümseme için pembe estetik

Pembe estetik adını verdiğimiz bölgede en çok karşılaştığımız sorun, gereğinden fazla görünen dişetleri ya da asimetrik dişeti seviyeleridir. Elbette bu durumu düzeltmeden estetik bir diş hekimliği uygulamasından bahsetmek imkânsızdır. Estetik diş hekimliği uygulamalarından olan ve "Gingivoplasti" adı verilen küçük bir operasyon ile bu tip fazla görünen ya da asimetrik seviyedeki dişetlerini düzeltmek mümkündür. Hastaya yapılacak lokal anestezi ile hasta hiçbir şey hissetmeden lazerle fazlalık olan bölge çıkarılıyor. Eğer gerekiyorsa ardından uygulanacak Laminate Porselen ya da metal desteksiz Zirkonyum porselenler ile de beklentilerin ötesinde estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

Botoks uygulaması nasıl kullanılıyor?

Estetikte birçok alanda uygulanan botoks mucizesi, pembe estetikte şu şekilde uygulanıyor; yapılan cerrahi uygulamaya rağmen gülümseme sırasında diş etleri görünüyorsa burun deliğinin altındaki iki noktaya "botoks" uygulaması yapılabilir. Böylece ifade değişikliği olmaksızın üst dudak bir miktar düşüyor ve diş etleri görünmüyor. Dr. Kışlaoğlu, elbette burada önemli olanın, yüz kaslarını çok iyi bilmek ve doğru noktalara uygulama yapmak olduğunu belirtiyor.

Dişeti çekilmeleri hangi sebeplerle oluyor ve nasıl tedavi ediliyor?

Dişeti çekilmesi güzel bir gülüşe gölge düşerken, dişler düzgün temizlenmediğinde, üzerlerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteriler üretirler. Bakteri plağı denilen bu püremsi birikintiler, diş çürüklerinin ve dişeti iltihaplarının baş sorumlusu olup, zamanla tükürüğün çökelmesi sonucu diş taşlarını oluştururlar. Bakteri plağının içinde üreyen mikroorganizmalar, şekerli gıdaları parçalayarak asit üretirler, bu durum dişeti çekilmelerine ve diş çürüklerine sebep olabilir. Sağlıklı dişetleri açık pembe renkte olur, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış dişetleri, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünüme sahiptir.