Denizli'de Kuduz Hastalığına Karşı Aşılama

Denizli'nin Acıpayam, Çal, Çivril ve Buldan ilçelerinde kuduz hastalığı tespit edilmesi üzerine aşılama çalışması yapıldığı, tilkilerin aşılanması için ormanlık alana 5 bin 600 doz köfte içi kuduz aşısı dağıtıldığı bildirildi.

Denizli'nin Acıpayam, Çal, Çivril ve Buldan ilçelerinde kuduz hastalığı tespit edilmesi üzerine aşılama çalışması yapıldığı, tilkilerin aşılanması için ormanlık alana 5 bin 600 doz köfte içi kuduz aşısı dağıtıldığı bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde ülkede ve Ege Bölgesi'nde sıkça görülmeye başlanan kuduz vakalarının Acıpayam, Çal, Çivril ve Buldan ilçelerinde de tespit edildiği belirtildi.

Hastalık görülen ilçelerde gerekli tedbirlerin alındığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hastalığa karşı gerekli aşılama çalışmaları tamamlanmıştır. Yabani hayvanlar arasında sık görülen hastalık, hastalığa yakalanan yabani hayvanlarla evcil hayvanların teması neticesinde evcil hayvanlarda da görülmektedir. Kuduz, tüm sıcakkanlı hayvanlarda görülebilen, sonu ölümle sonuçlanan, bulaşıcı, tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığın etkeni bir virüstür. Yarasa, fare ve diğer kemirgenler bu virüsü taşımalarına rağmen kendileri hastalanmazlar. Kuduz vakalarına büyük çoğunlukla rakun, kokarca, yarasa, tilki ve çakal gibi yabani hayvanlarda rastlanmaktadır. Evcil hayvanlarda ise daha sık olarak kedi, köpek ve sığırlarda görülmektedir."

Kuduz hastalığı ile mücadele kapsamında her yıl tüm kedi ve köpeklerin aşılandığı vurgulanan açıklamada, "Ayrıca yaban hayatında tilkilerin ağız yoluyla kuduz hastalığına karşı aşılanması amacıyla belirlenen yerlerde ormanlık alana 5 bin 600 doz köfte içi kuduz aşısının dağıtımı yapılmıştır. Aşılama çalışmalarımız daha önceki yıllarda olduğu gibi bundan sonraki yıllarda da titizlikle yürütülecektir. Yine 2017 yılı içerisinde bakanlığımızca yaban hayatına karşı aşılama çalışması yapılacaktır." denildi.

Açıklamada, kuduz hastalığının ihbarının mecburi olduğuna işaret edilerek, şu bilgilere ve uyarılara yer verildi:

"Bulaşma, kuduz hastalığına yakalanmış bir hayvanın ısırması, tırmalaması veya salyasının açık yaraya bulaşması ile olur. Yabani bir hayvan tarafından hayvanları ısırılan veya hastalık belirtilerini gösteren hayvanların tespit edilmesi durumunda yetiştiriciler tarafından en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne haber verilmesi gerekmektedir. Kuduz veya kuduz şüpheli bir hayvan tarafından ısırılan bir kişi en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Isıran kuduz şüpheli hayvan derhal veteriner hekime gösterilmelidir. Veteriner hekim, ısıran hayvanı on gün süreyle gözetim altına alacaktır. Gözetim süresinde ölen hayvanın başı laboratuvara gönderilerek kuduz olup olmadığı belirlenecektir."