Çocuklarda Tablet Kullanımını Yadsıyamazsınız

Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi uzmanlarından Ceyda Yanar çocuklarda tablet kullanımın gelişim alanlarına olan etkisini değerlendirdi.

Bundan yıllar önce tanımlanan gelişim basamakları çocukların içinde bulunduğu yeni düzen karşısında değişme sınırına yaklaşmaya başladı. Bazı becerilerin gelişmesi daha erken dönemlere inerken bazılarının gelişmesine fırsat bile kalmaz hale geldi.

Teknoloji hayatımızın bir parçası ve her gün o parçayla tanışan yeni bir bebek daha dünyaya geliyor. Telefonları ve tabletleri ustaca kullanan bebekler etrafındaki yetişkinler tarafından gururla "zeki" olarak tanımlanıyor.

Peki gerçekten öyle mi ? Teknolojik aletler çocukların zihin gelişimini arttırıyor mu ?

Dijital dünyanın içinde bebek büyütmeye çalışmak çift yönlü bir yol. Bu yollardan bir tanesi gelişim basamaklarında ilerlerken bebeği geliştirmek için yadsınamaz bir destek sağlarken diğeri gelişimi durduracak oldukça büyük bir güce sahip. Hangi yoldan gittiğinizi anladığımızda her şey için çok geç olabilir.

Küçük çocukların teknoloji kullanımına dikkatle yaklaşmamız çok önemli. Karşımıza her an her yerde çıkabilen ekranlar; küçük çocukların yaşamlarında fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişim alanları açısından olumsuz bir etkiye sebep olabilir.Bunlardan en önemlisi ise ekranların temel gelişim deneyimlerinin yerini almaya başlaması aslında…

Ekranların cazibeli tarafı yüzünden çocuklar hareket etmeyi bırakmaya başladı bile. Hem zihin hem de beden gelişimine en büyük desteği sağlayan "hareket" etme hali artık oldukça "durağan" olmaya başladı. Bu yüzden hem fiziksel hem duygusal hem de bilişsel anlamdaki gelişim alanları için tehlike zilleri çalıyor. El becerilerinin yerini alan "tek parmak" devri oldukça önemli bir sorunun kapıda olduğunu hissettiriyor.

Çocuğunuza bir tencere yemek yediriyor musunuz ?

Ebeveynler söz konusu çocukları olduğu zaman fizyolojik ihtiyaçlarına karşı ihtiyatla yaklaşır. Yemek ve uyku düzeni konusunda herkesoldukça dikkatli davranma eğilimi gösterir. Bebeğin ne kadar yediği ve ne kadar uyuduğu ise her zaman kontrol edilir.

Yapılan her şey ölçülüdür... Bu yüzden hiç kimse çocuğuna bir tencere yemek yedirmez. Sınırları olduğunu bilir.

Bu alanlarda oldukça kontrollü olan ebeveynler söz konusu teknolojik aletler olduğunda ise sınırı tamamen kaybediyorlar.

Beyin de tıpkı mide gibi belli potansiyeli olan bir parçamız. Bu yüzden onu herhangi bir teknolojik aletle yoğun olarak karşı karşıya getirmeye çalışma sistemini zorlamaktan öteye gitmez. Ancak teknolojik aletler tıpkı hayatımızdaki diğer her şey gibi kararında kullanıldığında pozitif yanlarını ortaya koyabilir.

İlgili Sağlık Konuları