Çocuğunuzun Süt Dişleri Önemlidir!

Çocuklarda ağız bakım alışkanlığını geliştirmek yetişkinlere oranla daha kolay ve etkilidir. Çocuğun el becerisi, merakı ve anne babanın tutumu, diş fırçalama alışkanlığının kazanılmasını sağlar.

Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerir, bu nedenle daha kolay ve hızlı çürür. Mevcut dişleri çürük oluşmadan korumak, çocuğun daha iyi beslenmesini, açık ve net konuşmasını sağlar ve genel sağlığı olumlu yönde etkiler.

Memorial Antalya Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü’nden Dt Helin Erdoğdu Yılmaz, çocuklarda süt dişi bakımının önemi hakkında bilgi verdi ve anne babalara tavsiyelerde bulundu.

Çürük gelişimi kompleks bir mekanizmadır. Çürük yapıcı bakteri; şeker, zaman ve dişin yapısı gibi birçok farklı etkenin bir araya gelmesi ile oluşur. Bu etkenlerden birinin yetersizliği veya yokluğu çürük oluşumunu engeller. Çocuğunuzun ilk dişi ağızda göründüğü zaman çocuk diş hekiminden bir randevu alırsanız onun ağız ve diş sağlığını nasıl koruyacağınızı öğrenebilirsiniz. Bu ilk randevu ne kadar erken olursa dişlerle ilgili problemleri önleme ve çocuğunuzu çürüksüz jenerasyona taşıma şansınız da o kadar fazla olacaktır.

Çürüğü tamamen engelleyebilecek bir aşı ya da ilaç henüz geliştirilememiştir. Ancak dişleri koruyarak ve güçlendirerek çürük sayısını azaltmaya yönelik bazı dolgu malzemeleri günümüzde kullanılmaktadır. Bunlardan en yaygın kullanımı olan “fissür örtücü” denilen malzemedir.

Diş çürükleri genellikle azı ve küçük azı dişlerinin, çiğneyici yüzlerinde bulunan "fissür" adı verilen oluklarda başlar. Fissür örtücüler, bu olukların üzerini kapatarak, o bölgeye mikrop ve yemek artıklarının sızmasını engelleyip çürük başlamasını önlemiş olur. Fissür örtücüler aynı zamanda içerdikleri “florid” iyonu ile dişlerin yapılarının kuvvetlendirilmesine de katkı da bulunur.

Bu işlem, tüm süt azılarına, 6 yaşından itibaren çıkan kalıcı azı ve küçük azı dişlerine, aynı zamanda yetişkinlerde yüksek çürük risk grubunda yer alan kişilere de uygulanabilir.

• Dişlerini fırçalarken ona yardımcı olun. Dişler kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere, günde iki kez ve çocuklar 8 yaşına gelene kadar bir büyüğün denetiminde fırçalanmalıdır.

• Çocuğunuzu erken yaşlarda diş hekimine götürün, dişlerine fissür örtücü uygulanmasını sağlayın.

• Biberon çürüğü oluşumunu engellemek için biberon kullanımına dikkat edin.

• Çocuğunuzun flor almasını sağlayın. Mümkün olan kaynaklardan, içme suyundan, flor tabletlerinden, florlu diş macunları ve gargaralardan ve diş hekimi tarafından yapılacak flor uygulamalarından yararlanın. Ancak florun fazla kullanımı zararlı olduğu için, bu konuda mutlaka diş hekiminize veya çocuk doktorunuza danışın.

İlgili Sağlık Konuları