Yazın sıcakların yüksek olduğu şu günlerde çocuklar tatillerini evde tablet ve bilgisayar başında geçiriyor.
Oysaki imkanlar dahilinde yapılacak deniz kum güneş tatilleri çocuğunuzun gelişimi için olumlu bir adım olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İpek Akman; deniz, kum ve güneşin çocuklar üzerindeki olumlu etkileri ile ilgili şu bilgileri verdi:
Günümüzde denizin kirliliğine bağlı ve güneşin zararları UV ışınlarına bağlı çocuklar üzerinde bir takım hastalıkları görülür. Ancak deniz ve güneşin çocukların sağlıkları üzerinde bir takım olumlu etkileri vardır.
Eski dönemlerin yaz tatilleri deniz, güneş, kum, bağ-bahçe, oyun olarak akla gelirken, günümüzde deniz ve güneşten faydalanabilen çocuklar oransal olarak azalmaya başladı. En temel sebepler ise tatillerin ekonomik yükü ve çalışan anne- babaların çocuklarının televizyon ve bilgisayarla vakit geçirmesidir.
Akıllı telefonlar, tablet ve bilgisayar başında zamanını harcayan çocuklar bir yandan hızla kilo alırken, hareketsiz kalmaları sebebiyle kısa boylu olmaktadırlar.
DOĞAL D VİTAMİNİ: GÜNEŞ
Güneşin çocuklar için faydaları vardır. Güneş vücuda değdiğinde cilt altı yağ dokusunda D vitaminine temel oluşturan kolekalsiferolü aktive eder. Kolekalsiferol ise çeşitli enzimatik işlemlerden sonra D vitamine dönüşür. D vitamini böbrek ve bağırsaklardan kalsiyum emilini uyarır. Kemiklerde kalsiyum tutulumu daha fazla olur. Ayrıca uyku sırasında salınan büyüme hormonu da devreye girince çocuklarımızda beklediğimiz büyüme en güzel şekli ile meydana gelir. Çocuklarımıza bu sebeple "Yemek, güneş, uyku" sloganı bu bilgilerle anlatılmalı, hatırlatılmalı ve bu sloganla birlikte onların bol bol oyun oynamaları ve hareket etmeleri teşvik edilmelidir.
Ancak öğlen güneşinden sakınılmalı, saat 10.00-16.00 dışarı çıkılmamaya özen gösterilmeli, mutlaka uygun koruyucu kremler kullanılmalıdır.
SAĞLIKLI OYUN ALANLARI İÇİN KUMSALDA OYNAYIN
Deniz tatili yapan aileler çocukları ile genelde kum kenarında oyun oynayarak zamanlarını geçirirler. Sürekli denizde yüzemeyen küçük yaştaki çocuklar için kumsallar ideal sağlıklı oyun alanlarıdır.
Güneşin yararlarının yanı sıra deniz kumunun da çocuklar üzerinde olumlu etkileri vardır.
Islak deniz kumunda yapılan yürüyüşler, kan damarlarının genişlemesine ve kanın yukarı doğru pompalanmasını sağlayarak kan akışını arttırır.
Erişkinlerde görülen kireçlenme ve romatizma hastalığını tedavi edicidir.
Kumda yürümek asfalt ya da yolda yürümekten daha fazla kalori harcamaya ve bacak kaslarının kuvvetlenmesine yol açar.
İSİLİĞE KARŞI: DENİZ
Yaz sıcaklarından kurtulmanın ve ferahlamanın en doğal yöntemlerinden biri olan deniz, içerdiği maddeler ile birçok hastalığa şifa olmaktadır. Deniz suyu eski çağlardan bu yana tıp alanında sıklıkla kullanılmıştır.
Deniz suyunun en etkili özelliği; yaralardan, alerjik reaksiyonların yol açtığı izlerden ve özellikte bez kullanan bebeklerde oluşan isilikten ve tahriş olan bölgeleri tedavi etmesidir.
Cilt bozukluğunun yol açmış olduğu hastalıkları tedavi etmektedir. Egzama, atopik dermatit, sedef ve rosacea gibi cilt hastalıkları için deniz suyunun çok büyük yararı bulunmaktadır.
Vücut toksinlerinden ve zehirli maddelerden arındırmaya yardımcı olmasının yanında, hücre yenilenmesine de katkıda bulunur. Ölü hücrelerin yok olmasına, bağışıklık sistemin güçlenmesine, kandaki oksijen miktarın artmasına, yardımcı olur.
Vücut direncini artırır ve bedeninizi koruma altına almaktadır. Saçların kepeklenmesini ve yağlanmasını önler. Uzun süre tuzlu suya maruz kalan saçlarda kırılma ve yıpranma olabileceğinden denize girildikten sonra saçlar durulanmalıdır.
Tuzlu su sinüslerin temizlenmesini sağlar, burun tıkanıklığının düzelmesine yardımcı olur.
TÜM KASLARI ÇALIŞTIRIR
Çocuklar deniz kenarında oyun oynarken, aynı zamanda yüzmeye de teşvik edilmelidir. Çünkü yüzme, çocukların tüm kaslarının ahenkle hareket etmesini sağlarken, kol ve göğüs kaslarını canlandırır. Gelişme çağında olan çocukların kaslarının hareket etmesi, hem gelişimlerine önemli bir katkı sağlar hem de çocuklara kuvvet ve zindelik kazandırır.
Bir çocuğun suda güvenli bir şekilde eğlenebilmesi için, yüzmek kaçınılmaz bir gereksinim olmasıyla birlikte, sadece kazadan korunmak için bir önlem olmaktan ibaret değildir. Yüzme yeteneği çocuğun gelişiminde etkili olur. Bağımsızlığı ve özgüveni geliştirir. Suyun içinde çocuklar değişik duyu ve hareket tecrübeleri edinebilirler. Basınç duygusunu, karşı kuvveti ve kaldırma kuvvetini tecrübe ederler. Su cilt dokusuna masaj yapar ve denge hissini geliştirir. Bununla beraber çocuklar değişik duyularla vücut bilincini geliştirirler. Yüzmenin ayrıca kalp, solunum ve metabolizma üzerine birçok olumlu etkisi de mevcuttur.