Burun Tıkanıklığı Ciddiye Alınmıyor!

Burun tıkanıklığı uzun süre devam ederse, çocukların zeka gelişimini olumsuz yönde etkilerken, yetişkinlerde kalp hastalıklarına yol açabiliyor.

Geniz ve burun eti, alerji, burun eğriliği ve sinüzitin neden olduğu burun tıkanıklığı uzun süre devam etmesi halinde, çocukların zeka gelişimini olumsuz yönde etkilerken, yetişkinlerde kalp hastalıklarına yol açabiliyor

Burun tıkanıklığı çok sık rastlanan bir durum. Çocuklukta da erişkin yaşta da görülebiliyor. Genellikle basit bir sorun olarak algılandığı için üzerinde pek fazla durulmuyor. Burun tıkanıklığı olduğunda ağızdan nefes alıp vermek çok ciddi bir problem olabiliyor.

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hasan Tanyeri vücudun kliması olarak tanımlanan burunun çok önemli bir görev üstlendiğini belirterek şöyle diyor: “Burnun ortasında burun pasajlarını iki eşit yarıma ayıran bir duvar ve yan duvarlarda hastalarımızın burun eti diye tabir ettiği, parmak şeklinde çıkıntılar mevcuttur. Bütün bu oluşumların yüzeyini ise cildimizin devamı pembe renkli mukoza denilen bir halı kaplar.  

Yan  duvarlardaki konka dediğimiz oluşumlar, burun içindeki yüzey alanını arttırıyor.

Burnun koku alma işlevinin yanısıra en önemli fonksiyonu, nefes alıp verme organı olması. Nefes alıp verirken konkalar vasıtasıyla hava temizleniyor, nemleniyor ve ısınıyor. Konkalar burnun klimalarıdır. Yazın havayı soğutuyorlar, kışın ısıtıyorlar. Aynı zamanda temizleyip, nemlendiriyorlar.”

Geçici burun tıkanıklığına yol açan nezleyi saymazsak, burun tıkanıklığının başlıca sebebi olarak burnun doğuştan ya da sonradan kazanılan anatomik olarak deviasyon olarak tanımladığımız eğrilikleri gösteriliyor. 

Burnun orta bölümünün eğriliği nefes alıp vermeyi etkiliyor. Ancak tıkanıklığın tek sebebi bu değil. 

Doç. Dr. Tanyeri tıkanıklığa sebep olan etkenleri şöyle sıralıyor: “Hava kirliliği, sigara, alerji, burun spreyi bağımlılığı, alkol tüketimi ve atmosfer basıncı değişiklikleri gibi burun mukozasını şişiren, ödemini arttıran dış nedenler burun tıkanıklığına başlı başına yol açar. Konkaların anatomik olarak büyük olması , geniz eti büyümesi, polip, sinüzit gibi durumlarda burun tıkanıklıklarına yol açarlar. Klima organları konkaların, şişip inebilme özelliği bu faktörlere bağlı olarak bozulduğunda uzun süreli kalıcı şişlikler burun tıkanıklığı ortaya çıkar ve düzeltilmesi gerekir.

Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde giderek artan oranda yapılan burun estetik ameliyatları sonrası, ortaya çıkabilen burun kanatlarındaki çöküntüde burun tıkanılıklarına yol açar ve tedavisi mümkün bir durum.”

 

İlgili Sağlık Konuları