Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Daha Tehlikeli

Başta kanser olmak üzere kalp, diyabet, kronik solunum yolu gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar, her yıl 70 yaş altı 16 milyon kişinin erken ölümüne neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, 'Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar 2014 Küresel Raporu' adlı çalışmasında bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümlerin diğer hastalıkların neden olduğu ölümlerden daha fazla olduğu belirtildi. 2030 yılında bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölenlerin sayısının 52 milyona çıkabileceği uyarısında bulunulan raporda, her yıl 70 yaş altı 16 milyon ölümün nedeninin bulaşıcı olmayan hastalıklar olduğu kaydedildi.

Ölümlerin en çok yaşandığı ülkeler

Raporda, ölümlerin yüzde 82'sinin düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geldiği ifade edildi. Kalp, kanser, diyabet, kronik solunum yolu gibi hastalıklardan ölümlerin en çok yaşandığı ülke 2012 yılında yüzde 37,2 ile Güney Amerika ülkesi Guyana olurken, İsviçre, Japonya, Güney Kore, İtalya ve Avustralya yüzde onun altında oranlarla bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölümlerin en az yaşandığı ülkeler arasında yer aldı. Türkiye'de ise 2012 yılında bu tür hastalıklardan ölenlerin oranı yüzde 18,4 olarak kaydedildi.Türkiye'de bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölenlerin son 14 yılda oranı erkeklerde yüzde 45,6, kadınlarda ise yüzde 33,8 olarak görüldü.

Türkiye'de sigara tüketimi azaldı

Bulaşıcı olmayan hastalıklara neden olan faktörlerin başında sigara kullanımı, zararlı derecede alkol kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite ve sağlıksız beslenmenin geldiğini aktaran Shanti "Her yıl 6 milyon kişi sigaradan ölüyor" dedi. Raporda sigara kullanımın en yaygın olduğu ülkelerin başında Yunanistan gelirken, Etiyopya'nın ise sigara tüketiminin en az olduğu ifade edildi.  Türkiye'nin tütün kontrolü konusunda düzenlemeleri yapan ilk ülke olduğu belirtilen raporda, 2008-2012 yılları arasında Türkiye'deki sigara tüketiminin yüzde 13,4 azaldığı bildirildi. 

İlgili Sağlık Konuları