Bu Tariflerle , Sağlıklı Bir Bayram Geçirmeyi İhmal etmeyin!

Sağlık Eğitmeni, Detoks Uzmanı Çisem Çakır'ın sağlıklı tarifleriyle 50'yi aşkın hastalık için de davetiye çıkartmayın...

Pestolu Sebzeli Kahverengi Pirinç Makarnası

-150 gr kahverengi pirinç makarnası

-yarım brokoli, parçalara ayrılmış

-3 çorba k. pesto sos (tarifi aşağıda)

-2 çorba k. kıyılmış badem

-60 gr bezelye

-150 gr mantar, ince dilimlenmiş

4-5 dal taze kekik

Pesto sos için:

-1 bardak taze fesleğen

-1/4 bardak ıspanak

-1/4 bardak antep fıstığı

-tuz karabiber

-1/2 çay kaşığı limon suyu

-2 çorba k. zeytinyağı

Tüm malzemeleri rondodan geçirin.

Kahverengi pirinci pakette yazdığı gibi pişirin (suya sadece az bir miktar tuz atmanız yeterli olacaktır). Brokolileri ve diğer sebzeleri en fazla 7-8 dakika buharda pişirin (brokolinin renginin gitmemesi önemli). Daha sonra tüm malzemeleri büyükçe bir tavaya aktarıp, düşük ateşte bademler, pesto sosu, tuz, karabiber ve süzdüğünüz makarnayı da ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Taze kekiği dalından ayırıp üzerine serperek servis edin.

Kabak Makarnası

-2 yeşil veya sarı kabak

-1 havuç

-1 bardak ıspanak

-1 yeşil soğan

-1 avokado

-1/4 bardak taze fesleğen

-1 çay kaşığı zeytinyağı

-1 çorba kaşığı limon suyu

-tuz karabiber

-isteğe göre bir avuç ince kıyılmış çiğ ceviz

Yeşil kabak ve havucu yıkayıp kurulayın. Havucun kabuğunu soyduktan sonra, spiral dilimleyici mutfak aleti (spirooli) yardımıyla kabakları ve havucu makarna haline getirin.

Yeşil soğan ve ıspanak dışındaki malzemeleri rondodan geçirip, bu sosu makarnaya ellerinizle yedirin. Ispanakları ve yeşil soğanı incecik kıyıp makarnayla karıştırın. Dilerseniz üzerine çiğ ceviz serperek servis edebilirsiniz.

Kinoa Tabule

-1 bardak kinoa

-2 çorba k. limon suyu

-1 diş sarımsak

-4 çorba k. zeytinyağı

-tuz karabiber

-1 büyük veya 2 küçük salatalık

-1 domates

-yarım demet maydanoz

-yarım demet nane

-2 yeşil soğan

Kinoayı biraz tuz ve 1 + ¼ bardak su ile bir tencerede pişirin. Kaynayınca düşük ateşe ayarlayıp kapağını kapatın, suyunu çekmesi için yaklaşık 10 dakika yeterli olacaktır. Kinoa pişerken bu sırada salatalık ve domatesi küçük küpler halinde doğrayın, maydanoz, nane ve yeşil soğanı incecik kıyın. Sarımsağı ezip, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile iyice çırpın. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırıp servis edin.

Tatlı patatesli Babaganuşlu Salata

Babaganuş için:

-1 patlıcan

-1 limonun suyu

-1 diş sarımsak, ince kıyılmış

-2 çorba kaşığı tahin

-2 çorba kaşığı taze kekik

-avokado yağı

-tuz karabiber

Salata için:

-1 tatlı patates

-yarım demet kıvırcık marul

-1 demet tere

-2 siyah havuç, rendelenmiş

-1/2 bardak fındık, kıyılmış

Sos için:

-2 çorba kaşığı zeytinyağı

-2 çorba kaşığı limon

-tuz, karabiber

Fırını 200 C ye ayarlayın, varsa ızgara ayarına getirin. Patlıcanları yıkayıp kurulayın. İnce dilimler halinde kesip, tuz serpin ve bir süzgece alıp fazla suyunu akıtın. 10 dakika sonra hafifçe yıkayıp iki havlu arasında nemini alın. Bu sırada tatlı patateslerin de kabuklarını soyup küçük küpler halinde kesin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip patlıcan dilimlerini ve tatlı patates küplerini yerleştirin. Biraz avokado yağı ve tuz serpin. 10-15 dakika her iki sebze de hafifçe kararıncaya kadar pişirin (1 veya 2 defa çevirmeniz tavsiye edilir). Fırından çıkardıktan sonra tatlı patatesleri bir kaba aktarın. Patlıcanları ise diğer babaganuş malzemeleriyle bir rondoya aktarın, homojen krema kıvamına ulaşıncaya kadar karıştırın. Yeşillikleri yıkayıp kurulayın. Büyük parçalar halinde ellerinizle koparın. Siyah havuçları rendeleyip ekleyin. Tatlı patatesleri de ekleyip iyice karıştırın. Sos malzemelerini küçük bir kavanoza koyup kapağını kapatıp iyice çalkalayın. Servis etmeye yakın sosu yeşillik ve sebzelerle karıştırın. En son dilediğiniz kadar babaganuşu bir kaşık yardımıyla 3-4 yere yuva halinde koyup fındıkları serperek servis edin.

Çilek soslu Çilekli Salata

-1.5 bardak çilek, ince dilimlenmiş

-1 bardak taze bezelye, ince doğranmış

-2 demet semizotu

-yarım demet nane

Sos için:

-bir avuç çilek

-1 çorba kaşığı bal

-2 çorba kaşığı elma sirkesi

-2 çorba kaşığı zeytinyağı

-tuz karabiber

Semizotu ve naneyi yıkayıp kurutun. Ellerinizle büyükçe parçalar halinde koparıp, ince dilimlenmiş çilekler ve taze bezelyeyle beraber bir salata kabına aktarın. Sos malzemelerini blenderdan pürüzsüz oluncaya kadar geçirin. Servis etmeye yakın sosu salata malzemeleriyle karıştırın.

Kinoa Falafel ve Tahin sos

-1/2 bardak kinoa

-250 gr önceden pişmiş nohut

-1/2 bardak kıyılmış maydanoz

-2 diş sarımsak

-1 çay kaşığı kimyon

-3 çorba k. limon suyu

-3 çorba k. zeytinyağı

-2 çorba k. tahin

-1 çay kaşığı pul biber

-tuz karabiber

-3 yeşil soğan

Sos için:

-2 çorba kaşığı tahin

-2 çorba kaşığı misket limonu suyu

-1 çorba kaşığı su

-1/2 çay kaşığı sarımsak tozu

Kinoayı iyice yıkayıp süzün. Bir tencereye aktarıp üzerini geçecek kadar su koyun ve kaynadıktan sonra kadar altını kısıp 15 dakika kadar ağzı kapalı pişirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Bu sırada kinoa ve yeşil soğan dışındaki tüm falafel malzemelerini bir rondodan geçirin. Kinoa, yeşil soğan ve falafel karışımını bir kapta çatal yardımıyla karıştırın. Bu karışımdan ortalama 12 falafel köftesi çıkacaktır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip falafelleri yerleştirin. 20-25 dakika kadar arada çevirmek kaydıyla her iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin. Sos için tüm malzemeleri bir kapta çatal yardımıyla çırpın. Falafellerin yanında servis edin.

Karabuğdaylı Dolma

-1 kabak

-1 patlıcan

-2 dolmalık biber

-2 domates

-1 küçük havuç

-1 büyük soğan

-1 bardak karabuğday

-Yarım demet maydanoz

-1 demet taze soğan

-Yarım demet dereotu

-Yarım demet nane

-Tuz, karabiber

-Avokado yağı

2 yemek kaşığı avokado yağında, küçük doğranmış kuru soğanı kavurun, rendelenmiş havuçilave edin. O da biraz solunca, oyulmuş kabak içleri ve karabuğday ilave edip 3/4 bardak sıcak su koyarak pişirin. Karabuğday suyu çekince, sıcakken, içine ince doğranmış taze soğanlar, yeşillikler, tuz ve karabiber ilave edin. Hepsini güzelce karıştırarak son konan malzemenin de biraz solmasını bekleyin.

Karışımı önceden oyulmuş kabak, patlıcan, dolmalık biber ve domateslerin içine doldurun. Derince bir fırın tepsisine koyun. Üzerine rendelenmiş domates ve su koyun. Bu aşamada biraz tuz ilavesine ihtiyaç olabilir. 200 derece fırında, önce üzeri yağlı kağıtla kapatarak, son 10 dakikası da üzeri açık pişirin. Üzeri hafif kızarınca olmuş demektir.

Pazı kavurma

-1 demet pazı

-1 büyük soğan

-3 diş sarmısak

-1 tepeleme kaşık biber salçası

-1/2 cup önceden pişirilmiş börülce

-Tuz

-Karabiber

-Kırmızı biber

-Kimyon

-avokado yağı

İnce doğranmış soğanı ve sarımsağı yağda biraz kavurun. Salçayı ilave edip biraz daha kavurun, salçanın kokusu çıksın. Bir demet pazıyı ince ince doğranmış halde ilave edin. Solunca börülceleri, tuz, karabiber, kırmızı biberi ekleyip karıştırın. Pişince kimyonu ilave edip altını kapatın.

EDİTÖRE NOT:

İnşaat ve turizm sektöründe yaklaşık 30 yıllık tecrübeye sahip Sianji Group; Sianji Well-being Resort, Sianji Residence, Sianji Life Elements ve turizm yatırım danışmanlığı – uygulaması alanlarında hizmet vermektedir. Dünyanın 7 harikasından biri Babil'in Asma Bahçeleri konseptinden uyarlanarak inşa edilen Sianji Well-Being Resort, Bodrum'un cazibe merkezi Gümüşlük'te 40 dönümlük alan üzerinde konumlanmaktadır. Türkiye'ye sağlıklı yaşam ve detoks turizmini kazandıran, Türkiye'nin ve Avrupa'nın En İyi Spa ve Wellness Oteli, Türkiye'nin En Lüks Oteli, Yedi Yıldızlı Servis Kalitesi Ödülü, Avrupa'nın Lider Spa ve Welness Resort'u, Türkiye'nin ve Avrupa'nın En İyi Beach Resort'ü gibi uluslararası alanda 24 farklı ödülün sahibi olan Sianji Well-being Resort, güzellik ve sağlık merkezi, 7 farklı konseptte lezzetli ve sağlıklı yemekler sunan restoranları, farklı konseptte havuzları, Uzak Doğu'dan İngiltere'ye kadar 7 farklı konsepte sahip suite'leriyle 12 ay boyunca Bodrum'da eşsiz bir yenilenme deneyimi sunmaktadır. Sianji Group Yönetim Kurulu Başkanı Recai Çakır'dır.