Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Sofikerim, günde 2.5 litre su tüketilmesinin böbreklerde taş oluşumu olasılığını azaltan en önemli koruyucu etken olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Sofikerim, "Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, böbrek hastalıkları ve bunun sonucunda oluşan kronik böbrek yetmezliğine dikkati çekmek için kamuoyunda farkındalık oluşturulması gerektiğini belirtti.
Böbrek taşlarının yaygın bir sağlık sorunu olduğuna dikkati çeken Sofikerim, yaşam boyunca erkeklerin yüzde 12'si, kadınların yüzde 5'inin belirti veren taş hastalığı ile karşılaştığını vurguladı. Taşların büyük çoğunluğunu ortadan kaldırabilecek ve tekrar etmesini engelleyecek etkin tedavi yollarının bulunmasının sevindirici olduğunu ifade eden Sofikerim, ağrı, idrarda kanama, kum, bulantı, kusma, idrar yaparken acı-yanma ve idrar sıkışıklığı gibi rahatsızlıkların böbrek taşı belirtileri olduğunu belirtti.
Bazı hastalıklar ve alışkanlıkların kişide böbrek taşı oluşum riskini etkileyebildiğine dikkati çeken Sofikerim, şunları kaydetti: "Bunlar, taş hastalığı geçmişi, ailede taş hastalığı öyküsü, beslenme alışkanlıkları, diğer tıbbi durumlar, ilaçlar, ishal ve sıvı kaybı, uzun süre, aşırı miktarda kalsiyum tabletleri ve C vitamini kullanımıdır. Böbrek sağlığı için bol su tüketilmesi önemli. Su başta olmak üzere günde 2.5 litre sıvı tüketilmesi böbreklerde taş oluşumu olasılığını azaltan en önemli koruyucu etkendir. Yemeğin tadına bakmadan tuz atanların dikkat etmesi gerekiyor.
Tuz, idrardaki kalsiyum miktarını arttırdığı için taş hastalarında mutlaka azaltılmalıdır. Gazlı, asitli içeceklerin haftada 1 litreden fazla tüketimi, fazla çay içilmesi taş hastalığı riskini arttırabilir. Yüksek miktarda hayvansal protein tüketen kişilerin idrarında taş oluşturan maddeler artar." - Kayseri