Beynimiz Nasıl Yaşlanıyor?

Nasıl ki 1920'lerde yapılan bir evle, bu yıllarda yapılmış bir evin farklı elektrik tesisatları varsa, beyniniz de yaşlandıkça farklı güç kapasitelerine sahip olur.

Eski bir evin orijinal elektrik sistemiyle yalnızca buzdolabı, kahve makinesi ve biraz da televizyon ile başa çıkması gerekirken nasıl iyi işlediğine bakın. Ancak eski bir evi bilgisayarlar, ses sistemleri ve küçük çocuğunuzun video oyunları kurulumlarıyla karşı karşıya getirseydiniz fazla elektrikle yüklenip sigortaları attırıp yangın çıkartır ve bütün evinizi yakardı. Diğer yandan, yeni bir ev bütün modern toplumun ihtiyaçlarına dayanmak üzere donanmıştır bu yüzden her şeye güç sağlayabilir.

Beyniniz de aynı şekilde çalışır. Aslında, birçok beyin normal şartlarda iyi şekilde yaşlanmaz. Daha genç beyinler yalnızca ara sıra beklenmedik bir arıza içeren aşırı yüklerle başa çıkabilecek şekilde donanmıştır.

Ancak daha yaşlı beyinlerin kısa devre yapması ve güç kaybı gibi nörolojik sorunlardan kaçınmak için yenilenmeye ihtiyacı vardır. Neyse ki, bilişsel yenileme (birçok şey yaparak beyninizin sağlam kalmasına yardımcı olmak) kendi kendinize yapabileceğiniz mükemmel sonuçları olan bir proje.

Hayatınız boyunca beyninizi zirvede işletecek, yaşlanma süreciyle birlikte gelen zararları en aza indirgeyecek ve belleğinizi mercan kayalığı kadar keskin kılmak için beyin hücrelerinizin yenilenmesine yardımcı olacak.

Beyin fonksiyonlarındaki düşüş kaçınılmazdır ve siz istemeden olur; fakat basit değişikliklerle beyninizin güçlü kalmasını sağlayabilirsiniz. Fiziksel aktiviteler damarlarınızın fonksiyonunu güçlendirir ve bu da beyin fonksiyonlarınızı geliştirir.

Dr. Mehmet Öz

 

İlgili Sağlık Konuları