Bembeyaz Dişlere Sahip Olmak Çok Zor Değil

Yaz güneşinin kendini göstermeye başladığı bu günlerde dişlerinizin rengi ve ışıltısıyla göz kamaştırmak istemez misiniz? Memorial Etiler Tıp Merkezi Ağız, Diş ve Çene Hastalıkları Bölümü'nden Dt. Hacer Alireisoğlu, "Diş beyazlatma yöntemleri" hakkında bilgi verdi.

Gülerken Ağzınızı Kapatmanıza Gerek Kalmasın

Bembeyaz ve sağlıklı dişlerle gülümsemek dış görünüşüne önem veren herkesin ortak isteği. Dişlerdeki renk değişimleri de özgüven sorunu gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olan etkenlerin başında geliyor. Kişi ya asık yüzle dolaşıyor ya da gülerken eli ile refleks olarak ağzını örtmeye çalışıyor. Ancak ilerleyen teknoloji ağız, diş ve çene hastalıklarında da pek çok rahatsızlığı ortadan kaldırarak yaşam kalitesini her geçen gün artırıyor.  

İnsanlarda diş renkleri tıpkı ten renkleri gibi farklılık gösterir. Kimileri doğuştan şanslı olarak bembeyaz dişlere sahipken kimileriyse koyu renk dişlere sahiptir. Peki neden kişiden kişiye göre diş renkleri değişir?

Yoğun Çay, Kahve ve Sigara Tüketimi Gülümsemenizin Baş Düşmanıdır   

Mine ve dentinin özellikleri, dişlerin rengini belirler. Bu nedenle dişlerdeki beyazlık bireyden bireye farklılık gösterdiği gibi aynı bireyde belli dönemlerde de farklılık gösterebilir. Örneğin ilerleyen yaşla birlikte diş renginde koyulaşma görülüyor. Bu fizyolojik bir renkleşmedir ve son derece normaldir. Dişler fizyolojik renkleşme dışında içsel ve dışsal etkenlere bağlı olarak da renkleşme gösterir. Dış kaynaklı renkleşmenin en önemli sebebi boyar madde içeren yiyecek ve içeceklerin sıkça tüketilmesidir. Çay, kahve, kola, vişne suyu, sigara ve pipo kullanımı diş yüzeyinde açık kahverengi, siyah renklenmelere sebep olur.

Diş Renginiz Çocukluk Döneminize Ait de Olabilir

Bazense sebep; dişlerin tümü çıkmadan, gelişimleri sırasında “tetrasiklin” ve “fluorür” gibi ilaçların kullanımı, geçirilen ateşli çocuk hastalıkları ve genetik hastalıklardan kaynaklanan içsel nedenler olabilir.

Diş renginizi 4-5 Ton Açmak Artık Çok Daha Kolay

Nedeni her ne olursa olsun; ister bu faktörlerden biri, ister bir kaçının bir araya gelmesiyle olmuş olsun, renklenen minenin beyazlatılması mümkündür. Renklenen dişlerin beyazlatılması diğer restoratif metotlara kıyasla daha ucuz, pratik ve zararsızdır. Diş hekiminiz tarafından muayenehanede yapılacak ve yine onun kontrolünde evinizde uygulayabileceğiniz işlemlerle bembeyaz dişlere ve ışıltılı bir gülüşe sahip olmak sizin elinizde.  

Muayenede beyazlatma ( Office bleaching)

Beyazlatıcı jel hekim tarafından dişlerin üzerine sürülür ve ışık kaynağı belli bir süre bu bölgeye tutulur. Bu işlemin ebüyük özelliği, sonucun işlemin bitiminde hemen gözlenmesidir.

Evde beyazlatma ( Home bleaching )

Öncelikle hekim tarafından hastanın ağız ölçüsü alınır ve sadece dişler üzerine oturan şeffaf beyazlatma plakları hazırlatılır. Bundan sonrasını hasta evde kendi uygulayacaktır. Beyazlatıcı jel hazırlanmış olan plağın ön yüzüne sürülür ve tercihen uykuda olmak üzere 6-8 saat ağızda tutulur. Bu işlem için 1- 4 hafta gibi bir süre yeterlidir.

Her iki yöntemin kombine olarak kullanılmasıyla daha başarılı sonuçlar elde edilecektir. + 4, +5 tona kadar dişlerin renginde açılma söz konusudur.

Gülümsememizdeki küçük bir değişikliğin bile psikolojimiz ve insan ilişkilerimiz üzerinde olumlu etkileri hemen fark edilecektir.

Memorial Hastanesi

Diş Hekimi: Hacer Alireisoğlu

İlgili Sağlık Konuları