Bayram İçin 9 Öneri

Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Hülya Tulgar, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi.


Sağlıklı bir Kurban Bayramı için öneriler…

⦁Peynir, zeytin, domates salatalık, yeşillik ve yumurtadan oluşan hafif bir kahvaltı ile güne başlanabilir.
⦁Az ve sık öğünlerle beslenilmelidir. Ara öğünlerde ceviz, fındık gibi atıştırmalıklar ya da yoğurt tercih edilebilir.
⦁Kurban bayramında sıkça yapılan et yemeklerinde pişirme yöntemi olarak; haşlama ızgara ve fırınlama gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.
⦁Tek yönlü beslenmekten kaçınılmalı, tüm besin grupları bir gün içerisinde alınmalıdır.
⦁Bayram ziyaretlerine tok gidilmeli, fazla gelecek ikramlara hayır denilebilmelidir.
⦁Su içimi artırılmalıdır. Tatil dönemi hareketsiz geçebileceği için her zamankinden daha çok su içilmelidir.
⦁İkramlarda hamur tatlıları tercih edilmemeli, dondurma ya da sütlü ve meyveli tatlılar tüketilmelidir.
⦁Yanlış seçilen veya fazla tüketilen her lokmanın sağlığı olumsuz etkileyeceği unutulmamalı, yine de fazla tüketildiği düşünülüyorsa akşam yemeğinde sadece salata ve yoğurt yenmelidir.
⦁Fiziksel aktiviteler mutlaka artırılmalıdır.