Başımız Neden Ağrıyor?

Nöroloji Uzmanı Dr. Filiz Gözeten Yetiker, migren baş ağrısının uykusuzluk, yorgunluk ve bazı gıdaların tüketilmesinden kaynaklanabileceğini söyledi.

Migrenin ataklar halinde şiddetli baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Doktor Filiz Gözeten Yetiker, "Baş ağrısı en uzun 3 gün sürer ve çoğunlukla 3-5 saat devam eder.

Bazı yiyecekler ve bazı durumlar baş ağrısını tetikleyebilir. Uykusuzluk, açlık, konserve yiyecekler baş ağrısına yol açabilir" dedi. Migren belirtilerinin birkaç farklı şekilde olabileceğini söyleyen Doktor Filiz Gözeten Yetiker, genellikle görme sorunları oluştuğuna dikkat çekti. Dr. Yetiker "Daha nadir olmakla birlikte, bazen his ve konuşmada azalma, denge ve güç kaybıyla birlikte olabilir dedi.

Birçok migren hastası bunu migren ağısının gelmekte olduğunu haber veren bir uyarı olarak kabul eder" şeklinde konuştu. Bazı migren hastalarının ağrının geleceğini önceden anladıklarını belirterek, "Çoğunlukla hastalarda bu hafif bir huzursuzluk ve durgunluk hissi olarak kendini gösterir. Bunlara öncü belirtiler denir, daha sonra parlak ışık çakmaları, yarım görme, bulanık görme gibi belirtiler olabilir.1

0-30 dakika sonra da şiddetli baş ağrısı başlar. Bu migrendir. Bazen ciddi sonuçlar doğurabilir." dedi. Migrende yaş sınırlaması olmadığı, hatta çok küçük yaştaki çocuklarda da görülebileceğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Yetiker, migren ağrılarının genellikle çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıktığına dikkat çekti.

Yüksek östrojen içerikli doğum kontrol haplarının hastalığı şiddetlendireceğini söyleyen Dr. Yetiker, kadınlarda migren hastalığının genellikle adet öncesi ve adetli dönemlerde daha sık ortaya çıktığının altını çizdi. Gebelik dönemlerinde hastalığın yüzde 70'lerde iyileşme gösterdiğini söyleyen Yetiker "Bazen gebelikte migren kötüleşebilir.

Çok sık migren atağı geçiren anne adayları için sürekli tedavi gerekebilir. Bunun için yine doktor önerisi ile hareket edilmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.

İlgili Sağlık Konuları