Sakarya'nın Sapanca ilçesinde, balkonundaki anteni düzeltmek isterken dengesini kaybederek düşen ve 12. sırt omuru kırılan Müslüm Akay, Kocaeli'de uygulanan bir aylık rehabilitasyon ve fizik tedavi sonrası tekrar yürüyebilmenin sevincini yaşıyor.
İzmit ilçesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesinde tedavi gören 20 yaşındaki Akay, üniversite eğitimi alıp memur olmak istiyor.
Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylül ayında televizyonun antenini düzeltmek için balkona çıktığını, bu sırada gözünün kararması sonucu 5 metre yükseklikten düştüğünü söyledi.
Çevredeki vatandaşların yardımıyla Sakarya'daki bir hastaneye kaldırıldığını ifade eden Akay, 12. sırt omurunun kırılması nedeniyle platin takıldığını kaydetti.
Akay, daha sonra İzmit'teki fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesine geldiğini dile getirerek, "Sağa sola dönemiyordum. 4 kişi çarşafla taşıyarak beni hastaneye götürdü. Çarşafla geldim ama şu anda iyi durumdayım. Taburcu olma aşamasına geldim. Hiç yılmadım, devamlı kendimi motive ettim. Hep yürümeyi düşündüm. Askere gidecekken bu olay başıma geldi. Artık destek alarak yürüyebiliyorum. Tedavim devam edecek. Kamu Personel Seçme Sınavı'na girerek memur olmayı hedefliyorum." ifadesini kullandı.
"Hastayı iyi duruma getirdik"
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Şükrü Gündüz de hastanın 5 metrelik yükseklikten düşme sonucu 12. sırt omurunun kırıldığını belirterek, hastanın bacaklarına giden sinirler, idrar torbası ve bağırsaklarına giden sinirlerde hasar meydana geldiğini bildirdi.
Bu hasar nedeniyle rehabilitasyon için hastayı kabul ettiklerini aktaran Gündüz, şöyle devam etti:
"Hastanemize geldiğinde tekerlekli sandalyedeydi. Böyle bir hastada sadece hareket kaybı olduğu sanılır ama idrar torbasını ve bağırsaklarını boşaltmakta da ciddi sıkıntılar oluyor. Bunlar hayatı tehdit edebilen sosyalleşmeyi bozan sebepler arasında. Hastayı hareket egzersiz tedavisine aldık. Bunun yanı sıra da idrar boşaltmasını sağlamak için hastaya aralıklı kateterizasyonu öğrettik. Bağırsak eğitimi verdik. Genç bir hasta olduğu için mesleki çalışma yapabilmesi önemli. Artık kendisine uygun bir iş temin edebilecek. Hem hayatını kazanması hem de sosyalleşmesinin sağlanmasında yardımcı olmaya çalışıyoruz."
Gündüz, bu tip hastalarda idrar problemlerinin kötü sonuçlar doğurabildiğini vurgulayarak, "Hastaları eğitmek bu konuda önemli, biz de hastamıza bunu öğrettik. Mesleğini belirli kısıtlamalarla yapabilecek konuma getirdik. Genç bir hasta, onun topluma karışması ve belirli bir para kazanması lazım. Bu bakımdan da hastayı iyi duruma getirdik." diye konuştu.