Ayçekirdeği doğal bir antioksidan olan E vitaminini yüksek dozda içermektedir. E vitamini vücut sistemini, kalp hastalıkları, hücresel zararlar ve başka sorunlara neden olabilen serbest radikallerden kurtarmak üzere çalışmaktadır.
Ayçekirdeğinde aynı zamanda yüksek miktarda Selenyum bulunmaktadır. Selenyum DNA onarımının iyileşmesi, incinen hücre sentezi ve kanser hücresi gelişiminin önlenmesiyle bağlantılıdır.
National Sunflower Association verilerine göre ayçekirdeği, her ikisi de beden için son derece yararlı olan magnezyum ve folik asit içermektedir. Magnezyum kişinin kan basıncını düşürme ve astım krizlerini önleme işlevi görmektedir. Folat ya da folik asit ise, kişinin kalp sağlığını iyileştirmek ve kalp sorunları ve hastalıkları gelişimi riskini düşürmek açısından yararlıdır.
Kanser Riskini Azaltır
Ayçekirdeğinin, antioksidan özellikli ve birlikte kullanıldığında kansere neden olan hücre hasarını önlemeye yardım eden E vitamini, selenyum ve bakır içeriği de yüksektir. Vanderbilt Üniversitesi Sağlık Psikolojisi Bölümü’ne göre, bu besin maddeleri dokuyu oksidan ve serbest radikal hasarından korumaktadır ve oksidanların neden olduğu hücresel hasarı azaltarak ya da yok ederek kanseri önleyebilir.
Ruh Halini İyileştirir
Happy Juicer sitesine göre, ayçekirdeği bazı kişilerde depresyon olasılığını azaltarak, ruh hali üzerinde de yararlı bir etki gösterebilir. Ayçekirdeği bedenimizdeki serotonini işlemekten sorumlu bir aminoasit olan Triptofan da içermektedir. Bedenimiz serotonin ürettiğinde, bedenimizdeki gerilim azalmakta, bedenimiz rahatlamakta ve uyku sorunları azalmaktadır. National Sunflower Association’a göre, ayçekirdeğinde bulunan bir bileşen olan kolin ise hafıza ve bilişsel işlevlerde olumlu bir rol oynamaktadır.
Beslenme
Ayçekirdeği E ve B vitaminleri ile selenyum, magnezyum, demir, fosfor, kalsiyum ve çinko dahil çeşitli mineraller içeren besleyici bir gıdadır. Protein içeriği yüksektir; 100 gram ayçekirdeği 22 gram protein içermektedir. Ayçekirdeği kekler, krakerler ve atıştırmalıklar dahil çok çeşitli ürüne eklenebilen, son derece besleyici ve işlevsel bir gıdadır.