Ayak Mantarı Neden Oluşuyor?

En sık karşılaşılan deri hastalıklarından biri olan ayak mantarı enfeksiyonunu mercek altına aldık...

Ayak mantarı oluşumu

Latince ismi Tinea Pedis olan ayak mantarına, genellikle ayak derimizin kıvrımlı bölgelerinde rastlıyoruz. Daha çok erkeklerde rastlanan ayak mantarı, sıklıkla parmak aralarında görülüyor ve bazen de ayak tabanına doğru ilerleyebiliyor. Mikroskopla belirlenebilen ayak cildimizdeki mantarlar, kendini kaşıntıyla, kızarıklıkla, su dolu kabarcıklar ve kuru deri görüntüsüyle belli ediyor. Tırnağa doğru ilerleyen mantar, tırnakta renk değişikliğine de neden olabiliyor. Ayak mantarının oluşumuna ve çoğalmasına ayakların yıkama sonrası kurutulmaması, çorapların ve ayakkabıların haddinden fazla sıkı olması neden olabiliyor. Ayakların terleme sonucu uzun süre nemli olarak kalması da mantar oluşumunu tetikliyor.

Bulaşıcı mı?

Evet, maalesef bulaşıcı. Doğrudan temasla, başkalarıyla ortak kullanılan terlik, banyo-duş zemini, ayakkabı, küvet, yüzme havuzu, hamam gibi kıyafet, aksesuar veya ortamlar aracılığıyla olabilir. çıplak ayakla toprağa basılması da topraktaki bazı tür mantarların bulaşmasına sebebiyet verebiliyor. Mantar, evcil hayvanlar aracılığı ile de bulaşabiliyor.

Tedavi ve korunması

Ayak mantarı, ağız yoluyla alınan ilaçlarla veya krem ve losyonlar aracılığı ile tedavi edilebilir. Ayrıca mantarın yerleşmesini önlemeye yönelik de bir takım tedbirler alınması gerekir.

Ayaklar, serin ve kuru tutulmalı ve hijyeni eskisinden daha fazla önemsenmeli. Ayaklar yıkandıktan sonra ( özellikle de parmak araları ) iyice kurulanmalı. çoraplar her gün değiştirilmeli ve mümkünse pamuklu olanlar tercih edilmeli. Mantarlar; karanlık, nemli ve sıcak ortamları seviyorlar. Ortak kullanılan herhangi bir ortamda yalın ayak yürümemeye dikkat edilmelidir. Aile içinde birinde mantar varsa aynı halıya basmak da enfeksiyona neden olabilir. Mantar geçtikten sonra dahi yeniden kolaylıkla görülebileceği için, ayakkabıların da dinlendirilmesi ve havalandırılması gerekir. Ayaklara pudra kullanılabilir. özellikle de yaz mevsimine geçişlerde, kışlık ayakkabınızı dolaba kaldırırken içine mantar oluşumunu engelleyici pudra dökebilirsiniz.

Peki ya tedavi edilmezse?

Mantar, genellikle yayılma potansiyeline sahip. Tedavisi ertelendiğinde bakteriler, ciltte oluşan çatlaklardan içeriye nüfus ederek bacaklarda yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olabilir. Tırnaklara ilerleyip renk ve şekil bozukluğuna neden olur. Bağışıklık sistemi kuvvetli olmayanlarda, diyabet hastalarında vücutta geniş alanlara yayılma ihtimali normal bireylere göre daha yüksek. Genellikle kötü huylu olmayan ayak mantarları özellikle de ayaklarda kan dolaşımı problemi yaşayabilen diyabet hastalarında ilave hassasiyetle yaklaşılması gereken bir durum.

Mantar tedavisini ihmal etmeyin ve mutlaka bir dermatologdan randevu alın!

 

İlgili Sağlık Konuları