Asitli İçecekler Diş Çürümesini Tetikliyor

Diş Hekimi Berna Göçebe, asitli içecek tüketilmesi durumunda ağızda biriken asidin şekersiz sakız çiğnenerek nötrlenmesi gerektiğini söyledi.

Diş Hekimi Berna Göçebe, asitli içeceklerin diş çürümelerini tetiklediğini belirtti. Asit değeri yüksek içeceklerin diş minesini aşındırdığını belirten Göçebe, "Genç yaşta meydana gelen diş çürümelerinin en önemli nedenlerinden biri yaygın olarak tüketilen kola ve türevi içeceklerdir." dedi.

Asitli içeceklerin, özellikle ergenlik dönemi yaş gurubundakileri tehdit ettiğini aktaran Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Diş Hekimi Berna Göçebe, günde 4 bardak asitli içecek tüketen 12 yaş gurubundaki bir gençte diş çürüğü görülme oranının yüzde 25,2, 14 yaş gurubunda ise yüzde 51,3 olduğunu ifade etti.

Yapılan araştırmalarla bu sonuçlara ulaşıldığını kaydeden Göçebe, şöyle konuştu: "Günde bir bardak asitli içecek diş çürümesi artırıyor. Diş minesinde erime olduğu zaman dişler çürümeye başlar ve çürüme, pH değeri 5,5'in altına düştüğü zaman gerçekleşir. Bütün asitli içeceklerin ve çoğu meyveli içeceklerin pH değeri 5,5'in altındadır. pH değeri 2,7 olan kola gibi içecekler asit içeriği yüksek içeceklerdir ve bunlar sirkeden daha asitlidir. Dolayısıyla bu tür asitli içecekler dişlerin çürümesine neden olabilir. Sadece doğal kaynak sularının pH değeri 5,5'in üstündedir. Genç yaşlarda meydana gelen diş çürümelerinin en önemli nedenlerinden biri yaygın olarak tüketilen kola ve türevi içeceklerdir. Özellikle ergenlik çağındaki çocukların asitli içecek tüketme alışkanlıklarının oldukça yüksek olduğu gözlenmiş. Yaklaşık bin çocuk üzerinde yapılan araştırmada, 12 yaş grubundakilerin üçte ikisi, 14 yaş grubundakilerin ise yüzde 92'sinin asitli içecek tükettiği saptanmış. Her iki yaş grubundaki çocukların yüzde 40'ından fazlasının günde üç veya daha fazla bardak asitli içecek tükettiğini gösteren araştırma, bu alışkanlığın sürmesi halinde toplumun, sağlıksız ağızlı bireylerden oluşmasının kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor."

"ŞEKERSİZ SAKIZ ÇİĞNEYİN"

Asitli içecek tüketilmesi durumunda ağızda biriken asidin şekersiz sakız çiğnenerek nötrlenmesi gerektiğini kaydeden Göçebe; "Asitli içecekler içildikten hemen sonra ağızdaki asit olabildiğince çabuk nötralize edilmeli. Bunun en iyi yolu ise şekersiz sakız çiğnemektir. Sakız, tükürük üretimini artırarak asitleri nötralize eder. Böyle bir durumda diş fırçalamanın aşındırıcı etkileri vardır. Asit oluşumundan yumuşayan diş minesi, fırçalamayla zarar görür ve çürüme riskini artırır." diye konuştu.

İlgili Sağlık Konuları